Bir insanın yaşam süresi en fazla 150 yıl

Share

İnsanlar yüzyıllardır yaşam süresi ve kalitesini uzatmak için büyük çaba harcıyor. Bilimin ve tıbbın gelişmesiyle dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları da bu hedefe yönelik araştırmalar yapıyor. Yaşam ömrünü uzatmak dediğimizde aklınıza fantastik bir iksir gelmesin. Aslında hastayken kullandığımız ilaçlar, tedaviler, aşılar, doğum sürecinin daha kontrol altında olması gibi pek çok tıbbi gelişme zaten yaşam kalitemizi de süresini de uzattı.

Bilim insanları, ölümü geciktirmek için çözümler arıyor. Son araştırmalar, bir kişinin pandemiden, diyabetten, kalp hastalıklarından kurtulup iyi, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürse bile 120 ila 150 yıl arasında yaşayabileceğini ileri sürdü. Çalışmaya göre, 150 yıldan fazla bir yaşam ümidi şimdilik yok.

Yaşam süresi kaç yıl?

Bu sonuç, vücudun zamanla bozulmasıyla ilişkili görülüyor. Bir kişi gençken, herhangi bir dejeneratif oluşumu tersine çevirerek iyileşebilir. Ancak yaşla birlikte vücudun yenileme yeteneği azalır ve belirli bir süre sonra durur.

Singapur merkezli Gero biyoteknoloji şirketinin kurucusu Timothy Pyrkov ve ekibi Nature Communications‘de çalışmayı yayımladı. New York, Buffalo’daki Roswell Park Kapsamlı Kanser Merkezi ile çalışan Pyrkov, ABD, İngiltere ve Rusya‘daki insan grupları üzerinde araştırmalar yaptı. Bu grupları araştırmacı yaşlarına göre bölümlere ayırdı. Katılımcıların kan hücrelerinin sayısı ve attıkları adım sayısını kaydetti. Ardından zaman içinde sağlıklarındaki değişiklikleri izlemek için karşılaştırdı.

Bulgulara göre, zamanla vücutlarının fizyolojik direncinin azaldı ve hastalıklara yakalanmaya karşı daha duyarlı ve savunmasız hale geldi. Ayrıca yaşla birlikte dejeneratif süreçler artık tersine çevrilmiyor veya iyileştirilmiyordu. Bu, yaşlanma sürecini daha da ortaya çıkarıyor. Doğal olarak, her organizmanın stres faktörlerinden bağımsız olarak mutlak bir “var olmayı durdurma” noktası bulunuyor.

Yaşam süresi kaç yıl?

Çalışmada sayılar karşılaştırılmak için bir dizi kan hücresi kullanıldı. Örneğin, Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezine göre, erkeklerde kırmızı kan hücreleri milimetre küpte 4,5 ila 5,5 milyon hücre ve kadınlarda milimetre küpte 4 ila 5 milyon hücre. Beyaz kan hücreleri için normal aralık, milimetre küp başına 5 bin ila 10 bin hücre arasında. Trombositler için ise aralık milimetre küp başına 140 bin ila 400 bin.

Benzer şekilde katılımcıların yürüdükleri adımları da saydılar. Çünkü bir araştırmaya göre, daha fazla sayıda adım atanların ölüm oranı daha düşük çıktı. Bu nedenle, insan vücudunun yaşla birlikte dejenerasyonu oldukça gerçek ve kanıt dahilinde. Şimdiye kadar en uzun süre yaşayan kişi 122 yıl 164 gün yaşamış olan Jeanne Louise Calment‘e ait.

https://shiftdelete.net/yasam-suresi-en-fazla-kac-yil

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...