Kahraman ve Cellat – Şeniz Baş

Share

Bir baba hem kahraman hem de cellat olabilir mi? İşte Gülce’nin babası alkol kullanmadığı zamanlar bir kahraman, alkolluyken bir cellat oluyor. Alkolik bir babanın ailesi üzerindeki etkisini usta kalemiyle anlatmış Şeniz Baş.

Gülce’nin çocukluğundan başlayan anılarına konuk oluyorsunuz. Kitabı okurken bir yandan sinirlenip diğer yandan üzülüyorsunuz. Bazı zamanlardaki o çaresizlik içinize işliyor. Gülce’nin, annesinin ve kardeşi Cem’in ağlayışlarına tanık oluyorsunuz.

Her çocuk anne ve babasını sever. Ebeveynlerin bir gülümsemesi onları huzurlu hissettirir. Kendilerini yatağın sıcakılığına bırakıp mışıl mışıl uyurlar. Bu durum Gülce ve ailesi için geçerli değil. Babası eve her sarhoş geldiğinde bir olay meydana geliyor.

Gülce’nin annesi Nermin otoriter bir kadın: Kendi istediği olsun isteyen çocuklarını belli kurallara göre yetiştiren biri. Eşi Tahsin ise sarhoş olmadığında çocukların istediğini yapan bir kahraman. Bu kahraman sarhoş olarak eve geldiğinde bir cellata dönüşüyor.

Çocukken bazı şeylerin az da olsa farkında olan Gülce, büyürken yaşanılan her anı hafızasının bir köşesine saklıyor. O anlar dağ olup patladığında bazen ipler kopuyor.

Aile olmak her an birlik olmak mıdır? Yaşanılan onca olaya sevgi yetecek midir?

Şeniz Baş’ın sürekleyici kalemi ile aile kavramını sorgularken, bir bireyin yetiştiği ortamın önemini de anlayacaksınız. Yaşanılan bazı olayları geri getirip farklı türlü yaşamak istesek de o olaylar yaşanıldı ve birey üzerinde kalıcı etki bıraktı. Bu etkinin Gülce’nin yaşamı üzerindeki kalıntılarına şahit olacaksınız bu kitapta.

Kitabı okurken çok etkilendim. Kimi yerde kızsam da bazı yerlerde çok üzüldüm. Neler olacak, diye merakla sayfaları çevirdim. Her sayfada farklı bir duygu beni selamladı. Bu duygular ile diğer sayfaya geçtim.

Evlilik ve aile olmanın ne kadar önemli olduğunu bu kitap ile bir kere daha anlayacaksınız. Bir çocuğun, bir genç kızın ve bir kadının gözünden alkolik bir baba ile yaşamın nasıl olduğuna tanık olacaksınız. O zorlukları okurken kimi yerde bir bağırış kimi yerde sessiz bir çığlık duyacaksınız.

Özellikle aile kurmak isteyen kişilerin mutlaka okuması gereken bir kitap.

Fulden Ufacık

İstanbul Üniversitesi’nde işletme eğitimi gören Fulden, okuduğu kitaplar ile kitap sevgisi aşılamayı amaçlıyor. Onun istediği hayatınızdaki dertlerden beş dakika bile olsa uzaklaşıp başka dünyalara yelken açmanızı sağlamak.

You may also like...