Apple, Epic Games davasını kaybetti

Share

Geçen yıl mobil oyun dünyasını sarsan bir olay, Fortnite’ı App Store’dan kaldırmıştı. Bu kaldırılmanın nedeni, Epic Games’in uygulama içerisinde kendi ödeme yönteminin kullanılması için seçenek sunmasıydı. Apple için ciddi bir maddi kayıpla sonuçlanabilecek bu durum yargıya taşınmış ve çok da konuşulmuştu. Hala devam eden davada bugün kritik bir karar açıklandı.

Epic Games, davada büyük zafer elde etti

App Store bugüne kadar kendi ödeme yöntemini dayatmakla ilgili bir politikanın zeminini tam olarak hazırlamamıştı. Bir yıldan uzun süren dava boyunca ibre sürekli iki şirket arasında gidip geldi. Bazı bakış açılarıyla Apple, bazılarıyla ise Epic Games suçlu bulundu. Ancak davada bugün alınan kararla geliştiriciler kendi ödeme yöntemlerini sunmakta özgür hale geldi.

Bu tarihi dava ile App Store’un politikalarına artık bir yenisi daha eklenecek. Bundan sonra geliştiriciler, uygulamalarında kendi ödeme yöntemlerini kullanmaları için kullanıcıları seçenek sunabilecek. Böylece yüzde 30 komisyonun ortadan kalkmasıyla oyun içi satın alımlar ucuzlayabilir.

Epic Games davası

Apple bugüne kadar kendi ödeme sisteminin kullanılmasında son derece kararlı ve zorlayıcı bir tutum sergiliyordu. Zaten Fortnite gibi dev bir yapımın App Store’dan aniden kaldırılması, bu durumun ciddiyetini gözler önüne seriyordu. Mahkemenin, Apple’ın bu tutumunu kıran kararı sonrasında Apple hisselerinde büyük düşüş gözlemlendi. Yaşanan düşüşle birlikte şirket, piyasa değerinden 84 milyar dolar kaybetti.

Mahkeme, Apple’a 9 Aralık’a kadar süre verdi. Bu süreye kadar politikalarda değişiklik yapılacak ve geliştiriciler, kendi ödeme yöntemlerini uygulama içerisine entegre edebilecek. Eğer politikalarda değişiklik yapılmazsa Apple, daha ağır cezalar ödemek zorunda kalacak.

Epic Games davası için henüz sona gelinmedi. Ancak alınan bu karar bile Epic cephesi için büyük bir zafer. İlerleyen günlerde ne tür gelişmelere tanıklık edeceğimizi merak ediyoruz.

https://shiftdelete.net/apple-ve-epic-games-davasinda-kritik-karar

Soner Asım

Soner, teknolojiye olan inancını bir yaşam tarzına dönüştürmüş durumda. Teknolojiyi sadece anlatmıyor, onu adeta yaşıyor. Stajyer olarak başladığı Serinletici kariyerini, teknoloji editörü olarak tam gaz sürdürüyor...

You may also like...