Morfin – Mihail Bulgakov

Share

Bağımlılık ile ilgili okuyucuyu sorgulatacak bir kitap Morfin. Yaşamın zorluklarından kaçmak için morfinin kapısını çalan birisinin günlüklerini okuyacaksınız. Yazılanlar kitabın anlatıcısı olan Doktor Bomgard’ı etkilediği gibi sizi de etkileyecek.

Doktor Bomgard, yazarın Genç Bir Doktorun Anıları kitabındaki karakter. Kitabı henüz okumadım ancak Morfin’in arka kapağında “…günlük biçiminde ele alınan bu dokunaklı bölümü…” yazmaktadır. Bu kitabı okumadan önce isterseniz Genç Bir Doktorun Anıları kitabına bakabilirsiniz. Ancak ben okurken herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Yazarın akıcı anlatımı ile kitabı bitirdim.

Bu kitapta Doktor Bomgard taşradan ilçeye atanmıştır. İlçede çalışırken üniversite arkadaşı olan Doktor Pavlakov’dan bir mektup gelir. Doktor Pavlakov anlatıcının taşrada çalıştığı yere -onun yerine- atanmıştır. Kendisinin çok hasta olduğunu ve ona yardım edecek tek kişinin Doktor Bomgard olduğunu dile getirir mektubunda.

Mektuptan sonra yaşanan olayları ve Doktor Pavlakov’un günlüğünde yazanları okuyacaksınız. Morfin bağımlılığının bir insanın hayatına etkisinin yazarın usta kalemi ile yeniden fark edeceksiniz.

Yazarın güçlü gözlem yeteneği ve tıbbı bilgisi ile morfinin insan üzerindeki psikolojik ve fiziksel etkisini ayrıntılı olarak irdelemiş. Kısa gibi görünen ancak insanı düşündüren kitaplardan.

Eser şu cümle ile başlıyor:

“Akıllı insanlar, mutluluğun da sağlığa benzediğini söyleyeli çok olmuş: Burnunun dibindeyken mutluluğu fark etmezsin. Ancak aradan yıllar geçtikten sonra mutluluk aklına öyle bir düşer, öyle bir düşer ki”

Mutluluk ve sağlık kelimelerini bir olay üzerinden sizi düşündüren bu eser ile kendi hayatınıza yön verirken aynı zamanda Doktor Pavlakov’un neler yaşadığını, onun ruhsal durumundaki değişimi okuyacaksınız.

Yazarın kalemini merak ediyorsanız bu kitap başlangıç için güzel bir tercih.

Fulden Ufacık

İstanbul Üniversitesi’nde işletme eğitimi gören Fulden, okuduğu kitaplar ile kitap sevgisi aşılamayı amaçlıyor. Onun istediği hayatınızdaki dertlerden beş dakika bile olsa uzaklaşıp başka dünyalara yelken açmanızı sağlamak.

You may also like...