Domuzdan insana böbrek nakli gerçekleştirildi

Share

ABD’de bulunan cerrahlar, tarihe geçen bir operasyonla bir domuzda bulunan bir böbreği insan vücuduna nakletmeyi başardı. Bu operasyonun organ nakli için büyük bir önem taşıdığı belirtiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde tarihi bir operasyon gerçekleştirildi. ABD’li cerrahlar genetiği değiştirilmiş bir domuzda bulunan bir böbreği bir insana başarılı bir şekilde nakletmeyi tarihte ilk kez başardı.

New York Üniversitesi’nden bilim insanları bu operasyonu gerçekleştirmek için genetiği değiştirilmiş bir domuzu kullandı. Bu domuzun genetiği, insan bağışıklık sisteminin saldırdığı ve vücudun organı reddetmesini tetikleyen alfa-gal isimli şekerin üretilmesini engelleyerek değiştirilmişti.

Domuzdan alınan böbrek, beyin ölümü gerçekleşen bir hastaya nakledildi ve 54 saatlik gözlem yapıldı. Alıcının vücudu böbreği reddetmedi ve böbrek bağlı olduğu saatler boyunca normal bir şekilde çalışmayı başardı. Bu durum daha önceki denemelerin hiçbirinde başarılamamıştı. Önceki denemelerde insan vücudunun bağışıklık sistemi domuzdan gelen şeker sebebiyle bu tarz nakilleri reddediyordu.

NYU Langone Nakil Enstitüsü’nün müdürü Robert Montgomery de New York Times’a verdiği bir demeçte, “Domuz böbreği ve insan vücudu arasında herhangi bir uyumsuzluk gözlemlenmedi. Böbrek vücut tarafından hemen reddedilmedi” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, bu başarılı operasyonun hayvanlardan insanlara organ nakli için oldukça önemli bir adım olduğunu ve gelecekte birçok hastanın hayatını kurtarabilecek bir gelişmeye ön ayak olabileceğini düşünüyor. Domuzun üreticisi olan Revevicor isimli şirket de geçtiğimiz nisan ayında yaptığı açıklamalarda hayvanların önümüzdeki birkaç yıl içinde nakiller için kullanılabileceğini ve klinik deneylerin başlayacağını söylemişti.

https://www.donanimhaber.com/domuzdan-insana-bobrek-nakli-gerceklestirildi--140559

Soner Asım

Soner, teknolojiye olan inancını bir yaşam tarzına dönüştürmüş durumda. Teknolojiyi sadece anlatmıyor, onu adeta yaşıyor. Stajyer olarak başladığı Serinletici kariyerini, teknoloji editörü olarak tam gaz sürdürüyor...

You may also like...