‘İnsan beyni küçülüyor’

Share

Los Angeles Doğa Tarihi Müzesi’nde bulunan beyin bilimcisi J.M. Stibel tarafından Brain, Behavior and Evulolution dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre insan beyni gittikçe küçülüyor.

Stibel’in çalışması, son 50.000 yılda insan beyninin boyutunda önemli derecede küçülmeler olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmaya göre modern ‘homo sapiens’ türünün beyni

, geçen bu sürede fiziksel ve sosyal değişimlerden dolayı %5’ten fazla bir küçülme gösterdi.

Stibel ayrıca, beyin-vücut oranındaki (ensefalizasyon) düşüşün ana sebeplerinden birinin de obezite olduğunun altını çizdi.

Ünlü bilim insanı çalışmasında, “Yüzyıllar boyunca insanların genel zekâsı ve başarı ölçütlerinin hepsinde artış görüldü” ifadelerini kullandı. Yani araştırma; eğitim, sağlık ve teknolojik gibi alanlardaki gelişmelerin, beyin büyüklüğü ve zekâ arasında güçlü bir bağlantı olmadığını bizlere gösterdiğini söylüyor olabilir.

Sanayileşmiş ülkelerde zekâ seviyeleri düşüyor

Zekâ seviyelerinde de düşüş görülüyor

Ancak çalışmada, yaşanan gelişmelere rağmen son yıllarda insanların IQ seviyelerinde de düşüş yaşandığına dikkat çekildi. Stibel bununla ilgili, “Son otuz yılda dünyanın birçok yerinde IQ seviyelerinde ciddi bir düşüş yaşandı” ifadelerini kullandı ve en çok düşüş yaşanan ülkelerin sanayileşmiş ülkeler olduğunu vurguladı.

Bu sebeple de yaşanan gelişmelerin uzun vadede insanların zekâ seviyelerindeki düşüşü engelleyemeyebileceği tahmin ediliyor. Bu durum da akıllara ‘Idiocracy’ isimli filmi getiriyor. Günümüzde ortalama zekâya sahip olan bir insanın geleceğe giderek yaşadığı olayları anlatan yapımda, 2500’lü yıllarda bulunan insanların zekâ seviyesinin yaşanan çeşitli sebeplerden dolayı oldukça düşük olduğu görülüyordu. Bu yüzden de ortalama bir zekâya sahip olan baş kahraman dünyanın en zengin insanı oluyordu.

Bu, pek olası görünmeyen bir gelecek gibi görünse de yaşanan teknolojik gelişmelere rağmen insanların zekâ seviyesinde düşüş yaşanmasının endişe verici olduğunu söylemek yanlış olmaz.

https://www.donanimhaber.com/arastirma-son-50-000-yilda-insan-beyni-onemli-derecede-kuculdu--141705

Olgu Atanay

Olgu, Serinletici'ye teknoloji stajyeri olarak hızlı bir giriş yaptı. Aynı hızı yazarlık yolunda kullanma konusunda en ufak bir kuşkusu yok.

You may also like...