Aşırı düşünmekten nasıl kurtuluruz?

Share

Geçmişi düşün, üç gün önce sevgilinin attığı soğuk mesajın anlamını düşün, iki saat önce arkadaşının neden cümlene o şekilde bir mimikle karşılık verdiğini düşün. Düşün, düşün ve düşün! Aşırı düşünmek, yani diğer bir deyişle “overthinking” size de çevrenizdekilerle olan ilişkilerinize de ciddi zararlar verebiliyor.

Overthinking en başta sizi şüpheci birine dönüştürür. Kendinizi daima başkalarının yaptıklarını ve söylediklerini sorgularken, altında farklı anlamlar ararken bulursunuz. Aşırı düşünmenin bir diğer yan etkisi de kendinizi ifade ederken dahi doğru kelimeleri seçmeye çalışmaktır. Başkalarına şüpheci gelmemek adına kelimelerinizi cımbızla seçersiniz. Yanlış anlaşılmamak ve hayatınızdaki insanları kaybetmemek adına siz olmaktan çıkar, kendi zihninizde düşünce fırtınaları çıkarırsınız. Peki tüm bunlardan kurtulmak için ne yapmalısınız?

Nedenini sorgulayın.
Hangi konularda aşırı düşünüyorsunuz? İlişkinizde mi, yoksa aile dinamikleriniz içerisinde mi? Belki de iş arkadaşlarınızla ilgili konular sizi aşırı düşünmeye itiyor. Durumu analiz etmek için önce kime/neye ve niçin sorularına kendi içinizde dürüst yanıtlar vermeye çalışın. Bu tip durumların altında ya daha önceden gelen olumsuz deneyimleriniz yatıyor ya da bir başkasından duyduğunuz, bir yerde okuduğunuz bir durumla zihin bağlantı kurarak sizi aşırı düşünmeye itiyor.

Bunu kabullenin: Geçmişi değiştiremez, geleceği öngöremezsiniz.
Yaşadığınız aşırı düşünmelerin geçmiş kaynaklı ego zedelenmeleri ve duygusal bagajlar olması kuvvetle muhtemeldir. Tüm bunlar insanlara karşı güvensizlikler doğurabilir. Ancak günün sonunda geçmişi değil şu anı yaşıyorsunuz ve kurtarmanız gereken de tam olarak şu an.

Overthinking durumunun en toksik yanı ise geçmişin yıkıntılarının geleceğin bilinmezliklerine de sıçratılmasıdır. Bilinmez olanın güvensizliği zihni “ya kötü olursa

, ya kötü biterse, ya başaramazsam” sorusuyla kuşatır ve sonsuz bir aşırı düşünme döngüsüne girersiniz. Şuanda da gelecekte de bir şeyler olacak ve bunların hepsine müdahale edemeyeceksiniz. Çünkü zaten normal olan bu!

Pin by Rachael Faye on Hair | Cameron diaz hair, Holiday cameron diaz, Cameron  diaz

Farklı şeylerle ilgilenin.
Bir overthinking döngüsüne girdiğinizi hissettiğinizde kendinizi oyalamanız ve dikkatinizi dağıtmanız anlık olarak yapabileceğiniz en doğru şeydir. Telefonunuzdan bir oyun açın, biraz kitap okuyun, eğlenceli bir müzikle dans edin ya da egzersiz yapın. Kulağa klişe gelse de inanın zihninizi susturmaya çalışmaktansa düşüncelerden bu şekilde uzaklaşmak en iyisi olacak.

Marie Claire

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...