Düyanın en büyük uçağı Antonov AN-225, Rus güçleri tarafından imha edildi

Share

Dünyanın en büyük uçağı olarak bilinen ve Kiev yakınlarındaki havalimanında hangarda bekleyen Antonov-225, ne yazık ki Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın kurbanı oldu.

Antonov yapımı efsane uçak, Rus güçlerin Hostomel Havalimanı’na saldırısı sonrası tahrip edildi.

Havacılık dünyası gelen bu haber ile sarsıldı.

Rus güçleri, Ukrayna'daki Hostomel Havalimanı'na da saldırıda bulundu.

Saldırı sonucu dünyanın en büyük kargo uçağı olarak tanınan Antonov-225 Mriya tahrip edildi…

Saldırı sonucu dünyanın en büyük kargo uçağı olarak tanınan Antonov-225 Mriya tahrip edildi...

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba

http://nordilinga.de/bin/ohne/behandeling/menopauze/page/1/index.html

, Antonov AN-225’in Rus güçleri tarafından imha edildiğini duyurdu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Antonov AN-225'in Rus güçleri tarafından imha edildiğini duyurdu.

Hasarlı ambarın uydu görüntüsü:

Hasarlı ambarın uydu görüntüsü ?

Havacılık tarihinde oldukça önemli bir yere sahip olan AN-225’in ilk üretilme amacı Sovyetler Birliği’nin uzay yörünge araçlarını taşımaktı.

Havacılık tarihinde oldukça önemli bir yere sahip olan AN-225'in ilk üretilme amacı Sovyetler Birliği’nin uzay yörünge araçlarını taşımaktı.

1985-1988 yıllarında Ukrayna’da tasarlanarak yalnızca bir adet üretildi.

SSCB’nin Buran uzay mekiği, birçok şeyden çok daha fazla büyüktü. Boyutlardan dolayı uzay mekiğinin bir bölgeden diğer bölgeye transferi karayoluyla yapılamıyordu.

Bundan dolayı Antonov, büyük bir kargo uçağı üreterek Buran uzay mekiğinin taşınmasını sağlayacaktı. Ancak üretimin ardından uzay programı aksadı ve uçak boş bir şekilde kaldı. Ardından uçak yeniden tasarlandı ve büyük bir kargo kapısı uçağa eklendi. Bu sayede büyük yükler taşıyabildi.

Bundan dolayı Antonov, büyük bir kargo uçağı üreterek Buran uzay mekiğinin taşınmasını sağlayacaktı. Ancak üretimin ardından uzay programı aksadı ve uçak boş bir şekilde kaldı. Ardından uçak yeniden tasarlandı ve büyük bir kargo kapısı uçağa eklendi. Bu sayede büyük yükler taşıyabildi.

İlk uçuşunu 21 Aralık 1988’de gerçekleştiren An-225’in sahip olduğu dünya rekorları arasında 253 tonluk yük taşıma, 187,6 ton mono kargo taşıma, 42,1 metre uzunluğunda yük taşıma bulunuyordu.

250 ton maksimum yük kapasitesine sahipti ve saatte 850 kilometre hıza ulaşabiliyor, ve 12 bin metreye yükselebiliyordu.

200 ton ağırlıkla 4 bin kilometreye kadar mesafe alabiliyordu. 84 metre uzunluğunda, 18,1 metre yüksekliğindeki uçağın havalanabilmesi için 3 bin 500 metrelik piste ihtiyaç bulunuyordu.

280 ton yakıt alabiliyor ve saatte 18 ton yakıt yakıyordu.

Ekim 2021’de yakıt ikmali için İstanbul Havalimanı’na gelmişti…

Ekim 2021'de yakıt ikmali için İstanbul Havalimanı'na gelmişti...

Antonov An-225, yakıt ikmali yapmak için 5 Ekim’de ilk kez İstanbul Havalimanı’na inmişti.

Yakıt ikmalinin ardından Avusturya’nın Linz şehrine gitmek için yeniden havalanmıştı.

https://onedio.com/haber/bir-havacilik-efsanesi-olan-dunyanin-en-buyuk-ucagi-antonov-an-225-de-rusya-ukrayna-savasinin-kurbani-oldu-1049586

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...