Elektrikli araç fiyatlarında rekor artış

Share

Benzin fiyatlarının tüm dünyada artması, kullanıcıların elektrikli arabalara yönelmesine yol açtı. Fakat Tesla ve Ford gibi dev otomotiv üreticileri de dahil olmak üzere şirketler arasında devam eden “zam yarışı”, elektrikli araba almak isteyenleri etkiledi. İşte Tesla, Ford ve GM gibi üreticilerin yaptığı son fiyat artışları.

Wall Street Journal tarafından hazırlanan rapora göre, elektrikli arabaların bataryalarındaki maliyet artışları üreticileri zorlamaya başladı. Ayrıca küresel olarak devam eden lojistik sorunları, EV fabrikalarının üretim kapasitesinin düşmesine yol açtı.

ABD’deki fiyatları inceleyen rapor, Hummer’ın elektrikli kamyonet modellerinin en az 6250 dolarlık zam ile 85 bin ila 105 bin dolar arasında seyrettiğini ortaya koydu. Ayrıca bu modellerin iki yıl sonra teslim edileceğini de unutmamak gerekiyor.

Benzer bir fiyat artışı Elon Musk’ın şirketi Tesla için de yaşandı. Araştırma şirketlerinin analizine göre Tesla, sadece bu yıl üç defa zam yaptı. EV devinin en çok satan aracı Model Y’nin fiyatı yüzde 9 oranında zamlanarak 69,900 dolar seviyesine ulaştı.

Geçtiğimiz hafta düzenlediği basın açıklamasında Ford yöneticisi John Lawler, fiyatların daha da artabileceği mesajını verdi. Lawler’a göre Mach-E SUV’nin kar marjı artan maliyetler ile sıfırlandı. Ford ayrıca üretimdeki enflasyonu dengelemek için fiyatlarda artış yapmaya devam edeceğini söyledi.

Genel elektrikli otomobil pazarındaki artış ise bir önceki yıla göre yüzde 22 oranındaydı. ABD’de satışta olan elektrikli arabaların ortalama fiyatı 54 bin dolar civarında seyretti. Karşılaştırma yapmak isterseniz, içten yanmalı modellerin ortalama fiyatı 44 bin dolara kadar yükseldi.

Elon Musk tarafından da birçok defa dile getirilen EV pil maliyetleri, Covid-19 öncesi döneme göre neredeyse iki kat arttı. Çin’de ithal edilen lityum, nikel ve kobalt fiyatları şirketlerin de zam yapmasına yol açtı.

https://shiftdelete.net/elektrikli-araba-fiyatlarina-rekor-zam-geldi

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...