Apple’ın mavi-yeşil mesaj baloncukları ısrarının sebebi belli oldu

Share

Tim Cook, yaptığı son açıklamada yeşil mesaj balon sorununu çözme olasılığını düşürdü ve Apple’ın bunu yapmamasının gerçek nedenini açıkladı: iPhone satışları.

Vox Media’nın Code konferansında bir katılımcı, Cook’a annesine video göndermenin zor olduğunu çünkü Apple cihazlarının Google tarafından desteklenen ve büyük telefon operatörleri tarafından desteklenen mesajlaşma protokolü RCS’yi desteklemediğini söyledi. Cook, yanıt olarak, katılımcının annesine bir iPhone almasını önerdi. Cook, “Kullanıcılarımızın bu noktada buna çok fazla enerji harcamamızı istediğini duymuyorum” dedi.

Bu, Cook’un Rich Communications Services protokolü olan RCS’yi ilk kez halka açık olarak ele alması gibi görünüyor. RCS, SMS ve MMS üzerinde büyük bir gelişme. Daha yüksek kaliteli fotoğraflar ve videolar göndermek gibi şeyler yapmanıza izin veriyor ve Apple ile Android cihazlar arasında mesaj yazarken karşılaştığınız birçok sorunu çözüyor. Ancak Apple şu ana kadar RCS’ye destek sunmaktan kaçındı ve iMessage’ın mavi mesaj baloncukları ile normal kısa mesajların yeşil baloncukları arasındaki ayrım Google’ın başını belaya soktu.

Apple, iMessage aracılığıyla yalnızca Apple’a özgü bir şey aracılığıyla üstün bir mesajlaşma deneyimi yapmayı bilinçli olarak seçti – ve Cook’un yorumları bu seçimi doğruluyor. Yıllardır, kullanıcıları platformlarına kilitlemek Apple’ın stratejisinin önemli bir parçası oldu. Epic Games v. Apple davasının bir parçası olarak ortaya çıkan e-postalar, Craig Federighi (2013’te) ve Phil Schiller (2016’da) gibi üst düzey yöneticilerin iMessage’ı Android’e getirmenin Apple’a fayda sağlamayacağını öne sürdü. Eddy Cue , ifadesinde Apple’ın iOS ile uyumlu bir iMessage Android sürümü yapmış olabileceğini, ancak bunun açıkça kamuya açıklanmadığını söyledi.

Apple, iMessage’ı yalnızca Apple’a özel bir ürün haline getirerek ve mesajları düzenleme ve göndermeyi kaldırma gibi özelliklerle geliştirmeye devam ederek , arkadaşlarınıza mesaj göndermenin en iyi yolunun Apple’ın mesajlaşma uygulaması olduğunu dayatmaya devam ediyor.

Şirket teorik olarak RCS’yi benimseyip iMessage’ı Apple cihazlarında tutabilirken, Apple ve Android arasında metin mesajları arasında mümkün olduğunca fazla ayrım oluşturarak fayda sağlıyor. Bu, daha fazla insanın daha fazla iPhone satın alacağı anlamına geliyor.

Google ise Apple’ın RCS’yi benimsemesi için son aylarda yoğun bir kampanya yürütüyor.

Google Kıdemli Başkan Yardımcısı Hiroshi Lockheimer, mesajlaşma sorunlarına “Gerçekten Açık bir Çözüm” olduğu konusunda şaka yaparak ve Apple’ın mesaj atan müşterileri “geri tuttuğunu” söyleyerek suçlamaya öncülük etti . Şirket ayrıca kısa süre önce Apple’ı RCS’yi benimsemeye zorlamak için “Mesajı Al” adlı bir web sitesi başlattı .

Lockheimer, Apple’ın RCS’ye karşı direncini anlıyor, “ancak insanlar annelerine yeni bir telefon almak zorunda kalmadan yüksek kaliteli videolar ve fotoğraflar gönderebilmelidir” dedi. Cook, öyle görünüyor ki, aynı fikirde değil.

Verge

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...