Elektrikli araçların sigorta primleri yüzde 20 daha yüksek

Share

Çin’in otomobil pazarı artık genel olarak dünyanın en büyük otomobil pazarı olarak kabul ediliyor ve elektrifikasyon süreci gittikçe hızlanıyor. Bununla birlikte Çinli tüketiciler elektrikli otomobilleriyle ilgili ciddi bir yan etkiye sahipler: Artan sigorta primleri.

CNBC, elektrikli otomobillerin (hibrit ve tam elektrikli modeller) sigorta primlerinn geleneksel yakıtlı araçlardan ortalama olarak yüzde 20 daha yüksek olduğunu açıkladı. S&P Global tarafından, China Insurance için yapılan araştırmadan sorumlu olan, S&P Global Ratings direktörü Wenwen Chen’e göre, şirketler için elektrikli araçlar klasik araçlara göre daha fazla değer kaybı oranına sahipler. Sigorta şirketleri, primleri birçok faktöre bağlı olarak değiştirebilirler.

Araştırmayı yapan şirketin direktörü Chen, henüz seri şekilde üretimine başlanmayan ve çok yüksek maliyetli parçalar kullanan elektrikli otomobillerin sigorta primlerinin bu yüzden arttığını açıklıyor. Az önde size değer kaybı oranından bahsetmiştik.

Çin Enerji Yönetimi Bakanlığı’nın İtfaiye ve Kurtarma Departmanından gelen bilgilere göre, bu yılın ilk çeyreğinde 2021’in aynı dönemine göre yüzde 32 oranında daha fazla elektrikli otomobil yangını meydana çıkıyor. Çin’de bu sene şimdiye kadar yanan elektrikli otomobil sayısı ise 640’ı bulmuş durumda. Bakanlık ayrıca yayınladığı raporda elektrikli otomobillerin geleneksel yakıtlı otomobillere göre daha fazla yanma riski bulundurduğunu da belirtti.

Yangın olaylarındaki artış ise elektrikli otomobillerin satışının artmasından kaynaklanıyor. Elektrikli araç sektörü git gide büyüyor ve bu yılın Ocak ayından Ağustos ayına kadar tüm dünyada toplam 3.26 milyon adet satış gerçekleştirildi. Öyle ki Huawei gibi otomobil sektörünün dışından gelen şirketler bile elektrikli otomobil teknolojilerine yatırım yapıyorlar.

https://tr.motor1.com/news/613809/elektrikli-arac-sigorta-primleri/

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...