Portre: Stephen Hawking kimdir?

Share

Stephen Hawking, 20. yüzyılın en ünlü bilim adamlarından biri olarak kabul edilir. Fizikteki çalışmaları ve kozmolojik keşifleri ile tanınan Hawking, aynı zamanda motor nöron hastalığı (ALS) nedeniyle yaşadığı fiziksel engeli de aşmış ve bu durumun onu daha da inançlı ve başarılı bir bilim adamı yapmasını sağlamıştır.

Hawking, 1942 yılında İngiltere’nin Cambridge kentinde doğdu. Annesi bir ev hanımıyken, babası bir bilim adamı olan Hawking, Oxford Üniversitesi’nde fizik eğitimi aldıktan sonra Cambridge Üniversitesi’nde doktora çalışmalarına başladı. 1964 yılında motor nöron hastalığı teşhisi konuldu ve Hawking, bu hastalığın seyrini takip eden yıllar boyunca çalışmalarını sürdürdü.

Hawking, genel görelilik kuramı ve kara delikler konusundaki çalışmalarıyla tanınır. 1978 yılında yayımladığı “Büyük Patlama ve Kara Delikler” adlı kitap, bilim adamları ve genel okuyucular arasında büyük ilgi uyandırmıştır. Hawking ayrıca, evrenin yaratılışı, ilk andan itibaren evrenin genel yapısı ve evrenin sonu gibi konular hakkında da çalışmalar yaptı ve kitaplar yazdı.

Hawking, kendisi gibi motor nöron hastalığı olanlar için de bir ilham kaynağı olmuştur. Kendisi de bu hastalığın etkilerine rağmen, çalışmalarını sürdürmeyi ve bilim adamı olarak kariyerine devam etmeyi başarmıştır. Hawking, bilim adamları ve genel olarak insanlar için de bir örnek teşkil etmiştir ve onun çalışmaları ve keşifleri, bugün hala bilim dünyasında önemli bir yer edinmektedir. Hawking, 2018 yılında 76 yaşında hayata veda etmiştir.

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...