Yapay zeka ChatGPT artık internete erişebilecek

Share

OpenAI, ChatGPT için web de dahil olmak üzere üçüncü taraf bilgi kaynaklarına ve veritabanlarına erişim sağlayarak botun işlevselliğini artıran “eklenti” özeliğini kullanıma sundu. Özellik ilk olarak bekleme listesindeki ChatGPT kullanıcıları ve geliştiricileri için alfa olarak sunulacak. OpenAI, daha büyük ölçekli ve API erişimini sunmadan önce az sayıda geliştiriciye ve premium ChatGPT Plus abonelerine öncelik vereceğinin altını çiziyor.

Eğer bilmiyorsanız hatırlatalım, ChatGPT tarafından verilen yanıtların tamamı eğitilmiş, beslenmiş olduğu veri kümesine dayanıyor. Bu veri kümesi 2021 sonuna kadar olan bilgileri içeriyor. Yani bu tarihten sonrasında olan herhangi bir şey için ChatGPT’nin bilgisi yok ve dolayısıyla güncel bir bilgi sorduğunuzda bu nedenden ötürü sık sık saçmalamalar görülebilir.

OpenAI, eklentilerin botun yalnızca web’de gezinmesine değil, aynı zamanda belirli web siteleriyle etkileşime girmesine de izin vererek sistemi her türlü hizmet ve site için geniş kapsamlı bir arayüze dönüştürebileceğini söylüyor. OpenAI’a göre bu “ChatGPT’nin gözleri ve kulakları olması” gibi bir şey.

En önemli eklenti özelliği ChatGPT’nin kendisine yöneltilen çeşitli soruları yanıtlamak için web’in dört bir yanından veri çekmesine olanak tanıyan OpenAI’nin birinci taraf web tarama eklentisi diyebiliriz. Bu eklenti Bing arama API’sini kullanarak web’den içerik çekiyor ve ziyaret ettiği siteleri kaynak olarak gösteriyor. Microsoft’un yeni Bing Sohbet’te sunduğu özelliklere bu olay oldukça benziyor. GPT-4 modelini kulla Bing de güncel verilere erişebiliyordu.

Riskler büyüyor

OpenAI’nin kendi araştırmasının da ortaya koyduğu gibi, web erişimi olan bir sohbet robotu esasında biraz riskli. Halihazırda güvenilir cevaplar vermekte zaman zaman zorlanan ChatGPT’nin güncel verilerde doğru olanı seçmesi ve sunması daha da zor olacaktır. Her ne kadar Google ve Bing gibi arama motorları, arama sonuçlarında en güvenilir siteleri üst sıralarda tutmak için güvenlik mekanizmaları kullansa da zaman zaman zararlı sitelerin arama sayfasının ilk satırında olduğunu da gördük.

OpenAI, web özellikli bir ChatGPT’nin sahte ve spam e-postalar göndermek, güvenlik kısıtlamalarını atlamak ve genel olarak “başkalarını dolandıracak, yanıltacak veya istismar edecek kötü aktörlerin yeteneklerini artırmak” gibi her türlü istenmeyen davranışı gerçekleştirebileceğini kabul ediyor. Ancak şirket, bunu önlemek için dahili ve harici olarak “çeşitli güvenlik önlemleri uyguladığını” da belirtiyor. Bu önlemlerin yeterli olup olmadığını bize zaman gösterecek.

https://www.donanimhaber.com/chatgpt-internete-baglandi-anlik-guncel-verilerin-kilidi-acildi--161871

Mesnet Önal

Bir gün hayatta yaptığı veri analizlerinden sıkılan Mesnet, verinin kendisini yaratma macerasıyla çıktı yola. Önündeki engelleri her aşışında eski iş arkadaşlarına daha çok iş çıkartarak...

You may also like...