Samsung’un zorlu dönemi: İşletme kârı yüzde 96 düştü

Share

Samsung, 2023 yılının ilk çeyreğinde büyük bir darbe aldı. İşletme kârı yüzde 96 oranında azalarak son 14 yılın en düşük seviyesine indi. Ayrıca şirket, yarı iletken talebindeki azalma nedeniyle bellek yongası üretimini de kesintiye uğrattı. Bu durum Samsung’un çip bölümünde milyarlarca dolarlık kayba yol açtı. Peki Samsung bu krizden nasıl çıkacak? Galaxy S23 serisi Samsung’u kurtarabilir mi?

Samsung, 2023 yılının ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Şirketin işletme kârı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 96 oranında azalarak sadece 450 milyon dolara geriledi. Bu rakam, Samsung’un 2009 finansal krizinden bu yana en kötü performansını gösterdiği anlamına geliyor. Şirketin gelirleri de yüzde 19 düşerek 47.8 milyar dolara indi.

Samsung’un bu kötü sonuçlarının arkasında yatan ana neden, yarı iletken sektöründeki durgunluk. Samsung, bellek yongası üreticisi olarak dünyanın en büyük şirketlerinden biri. Ancak son dönemde bellek yongası talebindeki azalma ve fiyat düşüşü, Samsung’un kar marjlarını ciddi şekilde etkiledi. Bir Samsung yetkilisi, şirketin daha fazla zarar etmemek için bellek yongası üretimini ‘anlamlı’ bir seviyeye indirdiğini söyledi. Bu kararın DRAM fiyatlarını daha da aşağı çekeceği tahmin ediliyor.

Samsung, son 14 yılın dibini gördü: Düşüş yüzde 96!

Samsung’un çip bölümü, ilk çeyrekte 1.6 milyar dolar zarar etti. Bu zarar, Samsung’un toplam işletme kârının büyük bir bölümünü silip süpürdü. Analistler, Samsung’un bellek yongası üretimini azaltmasının uzun vadede olumlu bir etki yapabileceğini, ancak kısa vadede piyasayı daha da zorlayacağını belirtiyor.

Samsung’un bu zorlu dönemde tek tesellisi ise akıllı telefon satışları oldu. Şirketin amiral gemisi Galaxy S23 serisi, piyasaya sürüldüğü günden beri çok iyi bir talep gördü. Özellikle Galaxy S22 ailesine göre daha uygun fiyatlı ve daha güçlü olan Galaxy S23 modelleri, Samsung’un akıllı telefon pazarındaki liderliğini korumasına yardımcı oldu.

Samsung, son 14 yılın dibini gördü: Düşüş yüzde 96!

Samsung, 2023 yılında nasıl bir strateji izleyecek? Şirket geçen yıl yatırım planlarını sabit tutacağını açıklamıştı. Ancak bu sonuçlar sonrasında Samsung’un planlarını değiştirmesi gerekebilir. Rakipleri Sy Hynix ve Micron da bellek üretimlerini artırma yoluna gidiyor. Samsung’un hem bellek hem de akıllı telefon pazarında rekabet gücünü korumak için yeni hamleler yapması bekleniyor.

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...