14 Mayıs 2023 seçim sonuçları

Share

Merakla beklenen seçimler bitti ve sonuçlar açıklandı. Türkiye, 14 Mayıs 2023 tarihinde cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için sandık başına gitti. Yaklaşık 60 milyon seçmenin oy kullandığı seçimlerde, cumhurbaşkanlığı yarışında Recep Tayyip Erdoğan %49,42 oy oranıyla birinci oldu. Erdoğan’ı %44,88 oy oranıyla Kemal Kılıçdaroğlu takip etti. Sinan Oğan %5,26, Muharrem İnce ise %0,44 oy aldı.

Milletvekili seçimlerinde ise Cumhur İttifakı %49,47 oy oranıyla 323 milletvekili çıkardı. Millet İttifakı %35,10 oy oranıyla 211 milletvekili kazandı. Emek ve Özgürlük İttifakı %10,32 oy oranıyla 66 milletvekili elde etti. Ata İttifakı ise %2,34 oy oranıyla baraj altında kaldı.

Seçim sonuçları Türkiye’nin siyasi haritasını değiştirdi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde en çok oyu alan Erdoğan, yüzde 50’yi aşamadığı için ikinci tura kaldı. İkinci turda Erdoğan’ın rakibi Kılıçdaroğlu oldu. Milletvekili seçimlerinde ise AKP ve CHP’nin oyları düştü. YSP ve YRP gibi yeni partiler meclise girdi.

Seçim sonuçlarının ardından siyasi partilerden açıklamalar geldi. Erdoğan, seçmenlere teşekkür ederek ikinci turda da zafer beklediğini söyledi. Kılıçdaroğlu ise demokrasi mücadelesinin devam edeceğini belirterek diğer partilere destek çağrısı yaptı. Oğan ve İnce ise seçmenlere teşekkür ederek ikinci turda tarafsız kalacaklarını duyurdu.

Seçim sonuçları Türkiye’nin geleceği için önemli bir dönüm noktası oldu. İkinci turda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi, Türkiye’nin siyasi istikrarını ve ekonomik kalkınmasını belirleyecek. Seçmenlerin tercihi ne olacak? Türkiye nasıl bir yönetim istiyor? Bu soruların cevabını 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci turda göreceğiz.

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...