Antrenman sırasında ne kadar su içmeli?

Share

Antrenman sırasında kaybettiğin sıvıyı düzgün bir şekilde telafi etmek için okumaya devam et.

Çok mu terliyorsun? Önemli değil: Diğer memelilere göre biz insanlar daha fazla terliyoruz. Bu yüzden de elektrolit ve su kaybı meselesi, performansımız için daha kritik bir rol üstleniyor.

Elektrolitler neden bu kadar önemli? Kanımızda ve diğer vücut sıvılarımızda bulunan bu mineraller, hidrasyonu, pH seviyesini, kritik kas ve sinir fonksiyonlarını düzenliyor.

devushka-pet-vodu

Su dengesi nasıl korunur?

Antrenman öncesi: Herhangi bir aktiviteden en az 15 dakika önce su içmeye başla.

Antrenman sırasında: Her 20 dakikada bir 250 ml su içmeye çalış.

Su alımının yeterli miktarda olup olmadığını anlamanın en pratik yolu idrarına bakmanızdır. Ne kadar berrak olursa o kadar iyi. Eğer rengi limonata ya da ice tea rengindeyse, susuz kalmışsın demektir.

Fazla mı terliyorsun?

Bu mevzuyu netleştirmek için şunu yap: Antrenmandan önce ve sonra tartıl. Antrenmanda ne kadar su içtiysen, onu da hesaba kat.

Örneğin, antrenmanın ardından yarım kilo daha hafiflediysen, bir sonraki antrenmanından önce ya da antrenman sırasında 1 litre su iç.

water-bottle-sports

Ne içmeli?

İşin en iyi ilacı nedir dersen, yanıtımız “su” olur. Fakat eğer gerçekten çok ama çok terliyorsan ve 30 dakikadan fazla antrenman yapıyorsan, sporcu içeceklerinden faydalanman senin için daha iyi olacaktır. Bu içeceklerin içerisinde potasyum, sodyum ve diğer mineraller bulunur. Ayrıca bu içeceklerdeki karbonhidrat konsantrasyonu sayesinde, emilim içme suyundan %30 daha hızlı olacaktır. Yani, enerjini normal sudan daha hızlı toplarsın.

Her ne içerseniz için, belirli aralıklarla, yudum yudum için.

Women’s Health

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...