Alkolün Etkisi İçildiği Saate Göre Değişiyor

Share

Bilim insanları geceleri alkole daha duyarlı olduğumuzu ortaya koydu.

NewYork dergisine konuşan uzmanlar aynı miktarda tüketilen içkinin etkisinin gündüz ve gece farklı olduğunu belirtti. Bu durumun kişisel ve çevresel olmak üzere iki temel etmene dayandığı kaydedildi.

800x400-drinking-exercise

ABD’deki Dexter Üniversitesi’nden Nyree Dardarin gündüz tüketilen alkolün yemek esnasında tüketildiğine dikkat çekti. Tok karna içilen içkinin kana daha geç karıştığını söyleyen Dardarin, bu nedenle açken alınan alkolün daha çok etkilediğini belirtti.

Diğer uzmanlara göreyse bu, yeme içme alışkanlıklarından ziyade içkinin nerede tüketildiğiyle ilgili. Bir yandan yemek yerken diğer yandan içki içmenin alkolün alım hızını yavaşlattığını vurgulayan uzmanlar bu noktada havanın aydınlık olması, arkadaşlarla birlikte ve stresten azade olmak gibi dış faktörlerin öne çıktığını ifade etti.

STRES DUYARLILIĞI ARTIRIYOR

ABD’li bilim insanları önceki araştırmalarında çevresel etmenler ile kandaki alkol oranı arasında doğrudan ilişki olabileceğini ortaya koymuştu. Gece ve gündüz alkol verilen fareler üzerinde yapılan bir deneyde gece saatlerinde alkole duyarlılığın arttığı kanıtlanmıştı. ABD’de 60 sağlıklı kadın ve erkek üzerinde yaptığı bir başka deneyde ise strese maruz kalmanın alkole karşı hassasiyeti artırdığı gösterilmişti.

Sputniknews

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...