Google kurucuları görevlerini bıraktı

Share

Dünyanın en değerli şirketlerinden biri olan Google’da kurucular yönetimi bırakma kararı aldı. Larry Page ve Sergey Brin görevlerini Sundar Pichai’ye devretti.

ABD merkezli teknoloji devi Google kurucuları Larry Page ve Sergey Brin, Google’ın sahibi olan Alphabet şirketinin icra kurulu başkanlığı (CEO) ve başkanlığı görevlerinden ayrılacaklarını açıkladı.

İkili şirketin yönetim kurulunda kalmaya devam edecek. Page ve Brin Google’ı üniversitedeki yurt odalarında başlatmış ve 1998’de ABD’nin California eyaletinde Menlo Park’ta bir garajda kurmuştu.

Google’ın CEO’su Sundar Pichai, Alphabet’in de CEO’su olarak ikilinin yerini alacak. Alphabet 2015’te Google ve sahibi olduğu şirketlerin yeniden yapılandırılması amacıyla kurulmuştu. Alphabet’ten yapılan açıklamada şirketin “daha temiz ve daha hesap verebilir” bir şekilde işleme hedefinde olduğu yer aldı.

İkisi de 46 yaşında olan yöneticiler “artık yönetim yapımızı basitleştirmenin doğal zamanı gelmişti” dedi: “İkimiz de, şirketi bizden daha iyi yönetecek biri gördüğümüzde yöneticiliği bırakmak istemeyen insanlardan değiliz. Alphabet ve Google’ın iki CEO ve başkana ihtiyacı artık yok.”

Page ve Brin şirkete tavsiye veren ve sevgilerini gösteren fakat günlük işleyişlerine karışmayan birer ebeveyn gibi olacaklarını, şirket yönetimini Pichai’den daha iyi bir şekilde yapacak kimse olmadığını ifade etti.

Google'ın CEO'su Sundar Pichai, Alphabet'in de CEO'su olarak ikilinin yerini alacak.

Hindistan’da doğan 47 yaşındaki Pichai ülkesinde mühendislik okudu. ABD’de Stanford Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi’nde okuduktan sonra 2004’te Google’a katıldı. Yeni görevi hakkında kısa bir açıklama yapan Pichai çok heyecanlı olduğunu ifade ederken, “Kurucularımız, dünyaya katkı sağlayabilmemiz için bize çok büyük bir şans verdi. Onlar sayesinde zamansız bir görevimiz var” dedi.

1998’de internette bir arama motoru olarak kurulan Google, şu anda video platformu Youtube’dan insansız araç üreten Waymo’ya birçok alanda faaliyet gösteren bir teknoloji şirketi. Google’ın Aralık 2019’daki piyasa değeri 894 milyar Amerikan Doları ve dünyanın en değerli şirketlerinden biri konumunda.

Son dönemde hakkında birçok soruşturma açılmış olan Google dünya genelinde birçok ülkede özellikle veri güvenliği ve kullanıcı verilerinin kullanımı hakkında soruşturuluyor. Avrupa Birliği (AB), Mart 2019’da Google’ı internet reklamlarıyla ilgili hizmeti AdSense’de piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı için 1,49 milyar avro para cezasına çarptırmıştı.

AB, 2017 yılında da Google’ın internet alışverişlerinde rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 2,42 milyar avroluk ceza kesmişti.Birlik, 2018 yılında da Google’ın akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlarda kullanılan Android işletim sisteminde piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle 4,3 milyar avroluk rekor seviyede para cezası kararı almıştı.

NTV

Soner Asım

Soner, teknolojiye olan inancını bir yaşam tarzına dönüştürmüş durumda. Teknolojiyi sadece anlatmıyor, onu adeta yaşıyor. Stajyer olarak başladığı Serinletici kariyerini, teknoloji editörü olarak tam gaz sürdürüyor...

You may also like...