Alerjiye Veda Bahara Merhaba

Share

Bahar aylarının gelmesiyle içimiz kıpır kıpır olur. Doğa yeniden canlanmaya başlar. Işıl ışıl güneş, masmavi gökyüzü, çiçek açmış ağaçlar… Ve kabusumuz polenler! Polenler yüzünden baharın güzellikleri bir anda kayboluverir. Hiç üzülmeyin yazının başlığında da dediğimiz gibi, birkaç önemli ipucuyla alerjiye veda bahara merhaba!

ana gorseel

Yaklaşan bahar ayları birçok çocuk ve erişkine “eyvah yine başlıyor” dedirtecek boyutlarda hayat kalitesinin düştüğü zamanların da habercisi. Bu aylarda polenlerini atmosfere salan bitkilerin etkisiyle burnu yoğun olarak etkileyen bahar alerjileri, aşırı burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma, burun ve göz kaşıntısı, gözlerde sulanma ve batma ile hastaya gün boyu gözünü açtırmıyor. Belirtileri baskılamak için kullanılan alerji ilaçları gündüz uyku hali yaratarak durumu daha da zorlaştırıyor.

454955385

Bahar aylarını kabus olmaktan çıkarmanın ve doğanın keyfini sürmek alerjik insanlar için de mümkün. Uygulanacak üç adımla bahar alerjisinin etkileri hafifletilebilir. İlk adım alerjik maddeden uzak durmaktır. Polen mevsiminde eve hava girişini mümkün olduğunca azaltmaya çalışmak gerekir. Özellikle sabahın erken saatleri havada polen sayısının en fazla olduğu zamanlardır.  Bu saatlerde ve mümkünse günün diğer saatlerinde de kapı ve pencereleri kapalı tutmaya çalışın.

Evi cam açarak havalandırmak yerine polen filtreli klima kullanın. Klimanın olmadığı durumlarda polen filtreli hava temizleyiciler kullanın. Sabah erken saatlerde ev dışı aktivitelerden kaçının. Dışarıdan eve geldiğinizde elinizi, yüzünüzü yıkayın, kıyafetlerinizi değiştirin. Kıyafetleri açık havada kurutmaktan kaçının.

484761811

Polenlerin çok uzak mesafelere hava ile taşınıyor olması nedeniyle korunma önlemlerinin uygulanması bazen çok da mümkün olmayabilir. Bu nedenle uygulanacak ikinci adım, hastaların polene maruz kaldıklarında tepki vermeyecekleri hale gelmelerini sağlamak için kullanılacak yan etki yapmayan kortizonlu burun spreyleri.

4

Üçüncü ve son adım da polen alerjisinin tek kökten çözümünün dilaltı damla aşılarıdır. Dilaltı aşı tedavisi, alerjik olunan maddenin dilaltından damla veya tablet şeklinde emdirilmesi ve vücudun buna alıştırılması ile uygulanıyor. Ortalama 4 yıl sürmesi gereken ve etkisi yavaş olan bu tedavi sürecinde etkinin görülmesi beklenirken hastaların yaşam kalitesini yüksek tutmak için beraberinde kana karışmayan kortizonlu sprey ilaçlardan da yararlanıyor.

Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak

Kaynak: İHA

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...