Aşk ve Gurur’un 21. yüzyıl parodisi: Gözde Bekâr

Share

Aşk ve Gurur mu yoksa Gözde Bekâr mı?

Yaklaşık iki yıl önce Jane Austen kitapları modernleştirilmiş haliyle yeniden yazıldı. ‘Jane Austen’ın kitapları günümüzde geçseydi neler olurdu temasıyla yaratılmış eserlerden Aşk ve Gurur (diğer adıyla Gurur ve Ön Yargı) kitabının parodisi olan Gözde Bekâr romanını okumaya ve incelemeye başladık.

Sıkı bir Jane Austen hayranı olanlar için ilk başta bir hazine bulmak gibi olan bu modern kitap, okumaya başladıktan sonra biraz tatsız gelmeye başlıyor. Tatsızdan ziyade çok tatlı gelmeye başlıyor. Yani çayın içine hem şeker hem de bal koymuşsunuz da tadını bozmuşsunuz gibi hissediyorsunuz.

Haliyle yadırgıyorsunuz. ‘Mükemmel ve kusurlu Jane Austen dünyası’nın modernlik adı altında restore edilmesi insanın içine dokunuyor. Hevesle alıp okumaya başladıktan sonra bir çatışma haline giriyorsunuz. Sürekli eski ve yeni karakterleri kıyaslıyorsunuz. Bunu yaparken sayfayı çeviriyorsunuz istemsiz bir şekilde. Sonra farkına varıp eski sayfaya dönüyor ve bir yandan da modern hikayenin içine girmeye çalışıyorsunuz.

Benzerlik yalnızca isimlerden ibaretmiş gibi görünse de yer yer Jane Austen’ın izinden gidildiğine dair işaretler baş gösteriyor. Fakat bu bir tema olmaktan çok o anda yazarın aklına gelmiş bir düşünce izlenimi yaratıyor.

Jane Austen romanlarının gerçekçi duygusallıkla yoğurulan sayfalarının 21. yüzyılın çarpık modern duygusuzluk kostümüyle giydirildiğini görüyorsunuz. Fakat bu kostüm eğreti duruyor böylesi sağlam bir hikayenin ve karakterlerin üstünde. Reality show’ların, ciddiyetsiz flörtlerin, ırkçılığın ve olmazsa olmaz farklı cinsiyet eğilimlerin ışığında bol malzemeli bir hikaye okuyoruz. Kitapta da bahsedildiği üzere “Ufkumuzu genişletiyoruz, 21. yüzyıla hoş geldiniz.” tema olarak Jane Austen’a pek yakışmamış.

Ufku ve cümleleri klasikleşerek yıllara meydan okuyan Jane Austen zaten olduğu haliyle mükemmeldi.

Yine de Aşk ve Gurur okumayı ve Jane Austen’ı bir tutku haline getirmeyi sevenler için okunabilir bir kitap.

Yalnız kitap bittiğinde aklınızda şu cümle kalıyor:
O kitap kurdu, doğrucu, cesur ve karakterli Lizzy’i nasıl da harcamışlar 21. yüzyılda…

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...