Beyoğlu’nun En Güzel Abisi – Ahmet Ümit

Share

Başkomiser Nevzat ismini duymayanınız var mı? Hiç Ahmet Ümit okumayan hatta çeşitli uyarlamalar sayesinde hiç kitap dahi okumayan bünyelerde bile evet vardı böyle bir karakter etkisi yaratan bir isim. Benim ilk “resmi” tanışmam da belki kağıt üzerinde tercih etmeyeceğim ama bu süregelen bilindiklik sayesinde üzerinde fazla durmadığım son kitap Beyoğlu’nun En Güzel Abisi ile oldu Nevzat ile.

image

Polisiyelere ilgi duyup da bu kadar uzak kalabilmemi de ilginç buluyorum aslında. Yolların kesişmemesi deyip geçelim en genel kaçınmacılıkla. Fazla sorgularsak, fazla konu dışına çıkarız.

Spoiler’sız devam ediyorum.

Engin. Beyoğlu’nun pek de sevilen bir sakini olduğu söylenmese de ölümünü yok sayacak -son zamanların popüler tabiriyle- bir “muz cumhuriyetinde” de değiliz henüz. Başkomiser Nevzat ve yardımcısı Ali’nin bu yılbaşını geçirecekleri cinayet vakası. “Bu” vurgusu önemli çünkü iş yükleri açısından yılbaşı malum “verimli” bir dönem.

Engin’le bağlantılı iki mafyamsı karakter ve çevrelerinde dönen kumar, zorbalık ve yağcılık temalı hayatlarla çözülmeye çalışılan bir cinayet.. Sıradanlaşma korkusu başladığı anda Beyoğlu tasvirleri, Tarlabaşı’nın son hali, azınlıkların yaşadıkları problemler ve Ahmet Ümit takipçilerinin merakla beklediğini bildiğim Gezi Olayları eşlik ediyor Beyoğlu’nun En Güzel Abisi’ne.

Virgülü elbette Gezi hak ediyor. Burada küçük bir açıklamaya ihtiyaç var. Evet Ahmet Ümit gibi bir isimden Gezi’yi tarihe not düşmesi kesinlikle beklenen bir şey ancak bunu olay örgüsü arasında vermenin ağırlığını bana kalırsa eleştirenler yeterince tartamıyor. Her yönüyle olayları ele alan kitap ayrı, kendi çizgisi içinde hayatın bir dönemindeki olaylara tanıklık eden roman ayrıdır.

Beyoğlu’nun En Güzel Abisi açısından bakarsak gerek Nevzat’ın genel polis tavrıyla çelişen Gezi görüşü, gerekse de kitap içerisindeki olayların anılması gayet kararında bana kalırsa. Gezi, Beyoğlu’nun En Güzel Abisi içinde geçmiş bir olay olarak anlatılıyor ve bunun bir adım ötesi hikayenin olaylar esnasında geçmesi olacaktır. Bunun dışında üstüne basarak söylüyorum ki, Başkomiser Nevzat’ın Gezi tavrı bile altında başka şey aramayanlar için yeterli ve olumlu bir anma olarak görülecektir.

Kitabın polisiye tarafında ise çok büyük sürprizler yok ve yeterli akıcılık eşliğinde olaylar çözülüyor. Benim için ters köşe demeyeyim de en beklemediğim olay Nevzat’ın Beyoğlu’nun En Güzel Abisi boyunca gıcık kaptığı yazarın bağlandığı yer oldu. Tadını söyleyip kaçırmayacağım, zaten cinayet ile de bağlantısı yok ama her karşılaşmada Nevzat’ı sinir eden bu adamın sizi farklı düşüncelere sevk edecek bir hikayesi olduğunu bilin.

Toparlarsak evet beğendim. Yerli yazar açlığımla polisiyeci ruhuma iyi geldi Beyoğlu’nun En Güzel Abisi. İstanbul betimlemeleri, şehrin yaşadıkları, geldiğimiz noktadaki geçmişi arayan şehrin gerçek sahipleri.. Her şey doğru geliyor. Uyum var ve Beyoğlu’nda geziyorsunuz gibi de çoğu zaman. Başarılı saymak için başka kriterim kalmadı. Belki birkaçı bile yeterdi hatta.

İyi bir başlangıç yaptım Ahmet Ümit’e. Gerisi gelecektir.

Tolga Erbak

You may also like...