BMW 8 Serisi, Aston Martin’den Mi Esinlendi?

Share

BMW 8 Serisi‘nin ne kadar başarılı bir tasarıma sahip olduğu tartışması sürerken Aston Martin DB11 iddiası meraklıları iyice ikiye böldü.

Oldukça uzun süren bir bekleyişin ardından BMW’nin 18 yılın ardından ilk kez yeni bir versiyonuyla sunmaya hazırlanıyor. Marka yetkililerinin ilk adımda konsept versiyonunu tanıtmayı tercih ettiği 8 Serisi’nin tanıtımında üretime hazır versiyonun yüzde 80 oranında konseptle benzer olacağını da öğrendik. Tanıtımın sonlanmasıyla otomobil tutkunları arasında büyük bir tartışmanın alevlenmesi de bir oldu. Bu tartışmanın merkezindeyse BMW 8 Serisi’nin tasarımı vardı. Kimileri 8 Serisi’nin konsept yapısını dahi beğenmeyerek hayal kırıklığı olarak nitelendirmiş kimileriyse beklediğini fazlasıyla almıştı. Madalyonun diğer yüzünde seyreden tartışmadaysa konsept tasarımın Aston Martin DB11‘e ciddi oranda benzediği ve özgünlükten uzak olduğu söyleniyordu.

Bu tartışmalar devam ederken biz de meraklılarını ikiye bölen bu durumu net bir şekilde ortaya koyabilmek adına Konsept 8 Serisi ile Aston Martin DB11’i karşı karşıya getirdik ve yer yer benzerliklerle karşılaştık. İlk olarak iki aracın ön bölümlerine baktığımız zaman kaputtan başlayan çizginin ve dış bükey yapının önemli oranda benzerlik gösterdiği görülebiliyor. Buradaki en büyük farkı markaların ikonik ızgaraları olduğunu da söyleyebiliyoruz.

Her iki otomobilin arka tarafına geçtiğimizde burada da tıpkı ön bölümde olduğu gibi benzerlikler görmek mümkün. Işıklandırma grubuyla başlayan küçük benzerlikler burada özellikle bagaj bölümünde kesişiyor. BMW 8 Serisi’nin üretime hazır versiyonunda büyük oranda değişiklik göstermesi beklenen tamponun daha gerçekçi bir yapıya büründüğünde bu benzerliğin bir adım daha artabilmesi işten bile değil.

Tartışmaları alevleyen son noktaysa kokpit tasarımı oldu diyebiliriz. Burada da ciddi oranda DB11 ile benzer çizgilerin kullanıldığını gördüğümüz 8 Serisi’inde özellikle multimedye ekranını konumlandırıldığı alan ve yolcu ile sürücüyü birbirinden ayıran konsolun çizgileri birbirlerine hiç yabancı gibi gözükmeyebiliyor. Bir süre daha devam etmesini beklediğimiz bu tartışmanın en sağlıklı sonucunu seri üretime hazır versiyonu gördüğümüzde net bir şekilde noktalandırabileceğiz gibi gözüküyor.

Log

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...