En Küçük Yıldız Keşfedildi

Share

Bilim insanları, şimdiye kadar bilinen en küçük yıldızı keşfetti. Yüzeyinde sıvı halde su bulunma ihtimali olan yıldız, dünya benzeri gezegen arayışlarında referans olabilir.

Cambridge Üniversitesi’ndeki bilim insanları şimdiye kadarki en küçük yıldızı keşfetti. Boy ve yarı çap olarak Satürn ile benzerlik gösteren yıldız, Dünya’dan yaklaşık 600 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Bu yıldız Dünya benzeri gezegen arayışlarında yardımcı olabilir.

EBLM J0555-57Ab

Bilim adamları, WASP’den gelen fotoelektrik sinyalleri ilişkilendirip, CORALIE’den radyal hızlar ile Euler ve TRAPPIST teleskoplarıyla hafif eğrileri analiz ederek bu yıldızın keşfetmeyi başardı.

Görüntü olarak ekstra serin izlenimi veren bu küçük yıldızın yüzeyinde sıvı halde su bulunabilir. Dünya’dan 300 kat daha fazla çekim gücüne sahip olan küçük yıldız, cücelerin aksine helyum oluşturmak için aktif durumda. Helyum oluşumu, Termonükleer füzyondaki zincir reaksiyonu gibi gezegen için sürekli bir enerji kaynağı anlamına gelmektedir.

Bu yıldız sadece biraz daha düşük kütleli olsaydı, çekirdeğindeki hidrojenin kaynama reaksiyonu hızlı gerçekleşmezdi ve yıldız bunun yerine kahverengi bir cüceye dönüşürdü. Güneş’ten 2000-3000 kat daha karanlık olan küçük yıldız, insanoğlunun Dünya benzeri gezegenlerin bulunması ve atmosferlerinin uzaktan keşfedilmesi için araştırma kaynağı olabilir.

Shiftdelete

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...