Siz De Erteleyici Misiniz?

Share

‘Bugünün işini yarına bırakma’ lafı boşa değil. Bir işe başlamadan önce “sonra yaparım”, “biraz mola vereyim sonra” gibi davranışlarda bulunuyorsanız iyi bir ‘erteleyici’ olabilirsiniz.
Önemli olmayan işleri yaparak vakit geçirmek esas yapılacak işlerin birikmesine neden oluyor. Erteleme davranışı sürekli tekrarlandığında ise alışkanlık haline geliyor.

Emsey Hospital’dan Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Orhan Karaca kişilerin hedefleri doğrultusunda adım atmak varken, neden ertelemeye ihtiyaç duyduklarının sebeplerini anlattı.

91bd6dd9-6df9-4370-8dbd-4bab5c8ec8eb

Neden sürekli ertelemeyi tercih ediyoruz?
Ertelemenin farklı nedenleri var. Bunlar tek başına var olabileceği gibi birkaç tanesi birlikte de olabiliyor. Ertelemenin en önemli nedenlerinden biri mükemmeliyetçilik. Mükemmeliyetçiler kalite ve verimlilik odaklı kişiler olduğu için ortaya çıkacak sonuçla aşırı ilgileniyor. Ayrıntılara takılıp, bu ayrıntılar olmadıkça harekete geçmek istemiyorlar. Bir yandan bu ayrıntılarla uğraşıp adım atmıyorken, diğer yandan da adım atmak zorunda hissedip bu duyguların arasına sıkışıyorlar.

GirlsSeason5

Erteleme halinin psikolojik yansımaları
Uzun süre emek sarf etmeyi gerektiren yüksek hedefler çoğu zaman tükenmişliğe neden oluyor. Tükenmişlik tablosunu oluşturan bireysel zemin analiz edilip gereken adımlar atılmadığında da depresyon ortaya çıkabiliyor. Depresyondaki bir kişi günlük hayatında rutin olarak yapması gereken şeyleri bile yapmakta zorlanıyorken üstüne ulaşması gereken hedefleri düşünmesi ve bununla ilgili adım atması oldukça zor bir durum.

image

İrade zayıflığı ve tembellik
Erteleme hem erteleyen birey için hem de birlikte yaşadığı kişiler için ayrı ayrı psikolojik sorunlar oluşturuyor. Depresyon, anksiyete, panik, iletişim sorunları, şiddet, ekonomik ve sosyal sorunlar gibi…

shutterstock_299382308

Ertelemeden harekete geçebilmenin yolları neler?
Erteleme sorununu çözmek için bu sorunu yaşayan kişinin öncelikle bunu neden yaptığını tespit etmesi ve bu çerçevede adım atması gerekiyor. Bu konunun analizinin yapılması için bir terapistten yardım almak en isabetli adım. Mükemmeliyetçiliği tüm boyutlarıyla değerlendirmek, sebeplerini analiz etmek, fayda ve zararlarını ele almak, kişinin tatmin olacağı yeni standartlar oluşturmak, öz güven eksikliğinin olup olmadığını, varsa boyutlarını analiz etmek, bu çerçevede kişiyi güçlendirmek, disiplin sorunu olanların hayatlarındaki kazanç ve kayıplarla ilgili sağlıklı analizi yapabilmelerini sağlayıp, istikrar kavramıyla tanıştırmak önemli. En doğru yaklaşım da bu yolun bir terapist ile birlikte yürünmesi…

o-LAZY-HIGH-SCHOOL-STUDENT-facebook

Elele

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...