Farkındalık hayat kurtarıyor

Share

Kadınlarda en sık görülen kanser tipi olan meme kanseri hakkında çok sayıda bilinçlendirme çalışması yapılsa da bazı sorular hâlâ kafamızı kurcalıyor. Meme kanseri farkındalık ayı Ekim ayında biz de sizden gelen soruları Memeder Kurucusu ve Onursal Başkanı Vahit Özmen’e sorduk.

Elle yapılan kontrollerde ele gelen her kitlenin kanser olmadığını biliyoruz. Bu kitlelerin kansere işaret ettiği nasıl anlaşılabilir?
Memede ele gelen kitle düzensiz sınırlı, kolay hareket etmeyen, ağrısız ve yeni fark edilen bir kitleyse meme kanseri olma ihtimali daha fazla. Memede fark edilen her kitle için meme cerrahisi uzmanına muayene olunmalı. Memeder bünyesinde uzun yıllardır, meme kanseri konusunda farkındalık yaratmak için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Bu yıl Kontrol Sende kampanyası kapsamında satılan Nesfit paketlerinin geliri Memeder’e bağışlanıyor ve yapılan bu yardımla 10 bin kadına, erken tanı ve tedavi şansı sağlanıyor.

Meme kanserinde erken tanı sayesinde yüzde 100’e varan sağlıklı yaşam şansı olup, hastaların yüz de75’inde memenin korunması mümkün oluyor. Bu nedenle kadınlarımızı meme kanserinden korunma ve erken tanı için Memeder web sayfasındaki (memeder.org) önerilere uymalarını tavsiye ediyoruz.

Meme kanserinde genetik faktörlerin önemi nedir?
Meme kanserinde, hastaların yüzde 10’unda aileden gelen kanser genlerin (mutant genler) rolü var. Özellikle 40 yaşından önce meme kanseri olan, birden fazla yakın akrabasında meme kanseri olanlarda genetik meme kanseri olma riski daha fazla.

İlk mamografi ne zaman yapılmalı?
Mamografi, meme kanserinin erken tanısında ve tarama amacıyla yapılan en önemli ve etkin tanı yöntemi. İlk mamografinin, (eğer kadının herhangi bir şikayeti yoksa) 35-40 yaş arasında yapılmasını tavsiye ediyoruz. Memede kitle bulunan, ultrasonlaografiyle meme kanseri olduğunu düşünülen hastalarda daha genç yaşta da mamografi çekilebilir.

Kansere neden olan kitleler ağrıya neden olur mu? Olursa bu nasıl bir ağrıdır?
Meme kanserinde kitleler nadiren ağrıya neden oluyor. Ağrı olduğunda kitleyi hareket ettirmek ağrıya neden oluyor. Memedeki kanser kitleleri çoğunlukla ağrıya neden olmadıklarından bunu fark eden kadınların doktora danışmaları daha uzun sürüyor.

Meme kanseri ameliyatında koltukaltı lenf bezleri de alınır mı?
Şayet yapılan muayene ve ultrasonografide, koltukaltındaki lenf bezlerine yayılma düşünülmüyorsa, mavi bir boya veya radyoaktif madde kullanarak koltukaltına yayılma olup olmadığını kontrol ediyoruz. Memedeki kanser hücreleri bekçi lenf bezine gitmemişse diğer lenf bezlerinin alınmasına gerek olmuyor. Böylece kolda ödem ihtimali de azalmış oluyor.

Doğum kontrol hapları meme kanserine neden olur mu?
Doğum kontrol haplarının 10 yıldan daha uzun süre kullanılması meme kanseri riskini artırabiliyor.

Deodorant/ter önleyici kullanmak meme kanserine neden olur mu?
Hayır, deodorant ve ter önleyici maddeler meme kanseri riskini artırmıyor.

Meme kanseri sonrasında hamile kalınabilir mi?
Evet, tedaviye başladıktan iki ya da üç yıl sonra yaptığımız değerlendirmede hastalığın tekrarlama ihtimali yüksek değilse hastanın hamile kalmasına izin veriyoruz.

Fibroadenom nedir? Kanser riski taşır mı?
Fibroadenom, daha çok 20-35 yaş arasındaki kadınlarda görülen, düzgün sınırlı ve hareketli bir tümör. İyi huyludur, kanser riski taşımaz.

Hangi durumlarda meme alınır?
Kanser meme içerisinde çok dağınık veya yaygın olarak bulunuyorsa, memenin derisine yapışmış veya çok büyükse memenin boşaltılmasını ve içerisine protez yerleştirilmesini öneriyoruz.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...