Harry Potter ve Lanetli Çocuk (Cursed Child) – J.K. Rowling

Share

Harry Potter dünyasının Ölüm Yadigarları ile noktalandığı düşünmek, yayınlanan ek kitaplar ve hikayeler ile zaten yeterince zordu. Bununla beraber filmlere başlayan kitapların ete ve kemiğe bürünme hamlesi, Lanetli Çocuk ile tiyatro sahnelerine kadar taşındı. Ancak tek bir farkla; bu sefer yeni bir hikayemiz vardı.

Sekizinci hikaye. On dokuz yıl sonra.

Dünya çapında bir tiyatro oyununun yaratacağı yankının, yeni bir hikayeyi tanıtmak için ne denli yeterli olacağı elbette tartışılır. Buradan yola çıkılmış olacak ki, J. K. Rowling, Jack Thorne ve John Tiffany’nin Harry Potter ve Lanetli Çocuk hikayesinin tiyatro metni,bildiğimiz ve alıştığımız yedi Harry Potter kitabının devamı niteliğinde kitaplıklarımızdaki yerini aldı.

Hikaye hali yerine direk sahne metninin kitaplaştırıldığı eserde başta yadırgayıp ilerleyen yerlerde sizi sahnenein tozunu koklamaya ortak eden satırlar mevcut. Her konuşma öncesi karakter isminin yazılması, kimin sahnenden nasıl oyuna dahil olduğunu anlatan detaylar vb tiyatro içeriği okurlara yepyeni ve farklı bir deneyim sunmuyor değil.

Hikayeye göz atacak olursak son kitabın bıraktığı yerden 19 yıl sonrasına; Harry Potter’ın 40’lı yaşlarını sürdüğü geleceğe konuk oluyoruz Lanetli Çocuk’ta. Harry ve Ginny’nin ikinci çocukları Albus Severus Potter ve Draco Malfoy’un oğlu Scorpius Malfoy’un başrollerde olduğu hikaye, zaman makinesinin (daha doğrusuzaman döndürücü) sihir dünyasındaki etkileri üzerine hayli git-geller yaşıyoruz.

Yeni karakterler kadar Harry, Hermione ve Ron gibi karakterlerin on dokuz yıl boyunca geldikleri konumları görmenin verdiği okuma hazzı Lanetli Çocuk’u fazlasıyla sürükleyici kılıyor. Bununla beraber elimizdeki kitabın bir tiyatro metni olduğunu hatırlatan detay eksiklikleri de tam olarak negatif anlamda olmasa da adeta beklentilerinizi fazla yükseltmemeniz gerektiğinin çanlarını çalıyor.

Sonunda okuyun veya okumayın yorumu olmayacak bir kitap Lanetli Çocuk. Şöyle ki; eğer Harry Potter dünyasına bir kez dahil olduysanız zaten dönüşünüzün olmadığının farkındasınızdır.

Tiyatro olarak gitme imkanımız ülke bazında şimdilik olmadığı düşünüldüğünde, hikayeye bu kadar hızlı dahil olabilmek için kitaptan daha iyi bir seçenek olmadığının farkındalığıyla iyi okumalar dilemek galiba en mantıklısı.

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...