Hayat Dudaklarda Mey – Murat Meriç

Share

Rakı sofralarında dinlenebilecek şarkılar seçkisi üzerine bir kitap okumak isteyen var mı? Ülkemizin önde gelen müzik araştırmacılarından Murat Meriç, uzun araştırmaları sonucunda kaleme aldığı, Türk müzik tarihi için eşsiz basılı kaynaklardan biri olacak “Memleketin Anason Kokan Şarkıları: Hayat Dudaklarda Mey”i müzik severler için yayımladı.

Kabul edelim; memlekette “rakı” ve “rakı sofrası kültürü”nün abartılmış olduğunu düşünenler ve hak ettiği değeri yeterince görmediğini düşünenler olarak ikiye ayrılmış vaziyetteyiz. Bunda sosyal medyada tuhaf rakı güzellemelerinin moda olmasının, rakı içme adabı diye bir söylem uydurulmasının ve meyhane kültürünün disko kültürüne yaklaştırılmasının da büyük payı var. Abartılıp abartılmadığı konusunda net bir karara varamayız ancak rakı içerken dinlenecek şarkılar konusunun hassas bir konu olduğu gerçek.

Çilingir Sofrası Müzikleri

Uzun yıllardır müzik tarihi üzerine, Türk müziği üzerine yazılar yazan ve aynı zamanda seçkilerini Türkiye’nin farklı şehirlerindeki mekânlarda çalan Murat Meriç, memleketin anason kokan şarkılarını derlediği 2 kitaptan oluşan “Hayat Dudaklarda Mey” kitap serisini geçtiğimiz aylarda okuyucularıyla buluşturdu.

Kitabın çıkış noktası, çilingir sofrasında dinlenecek şarkılar. Ancak aklınıza hemen fasıl müziği gelmesin. Murat Meriç bu şarkıları kitaplarında alaturka, pop, arabesk, halk müziği, rock ve yeni nesil son fasıl olarak türlere ayırmış. Bu meseleyi asla bir müzik türüne sıkıştırmıyor, herkesin sevdiği şarkı türleriyle kendi çilingir sofrasını kurabileceğini her iki kitapta da pek güzel anlatıyor. Zira kendisi yakın arkadaşlarıyla düzenli olarak kurduğu çilingir sofralarında bizzat çaldığı tüm şarkıları samimiyetle okuyucularıyla paylaşıyor.

Türk Müzik Tarihine Eşsiz Bir Bakış

Murat Meriç, kimi zaman bir şarkıdan yola çıkıp o şarkıyı söyleyen tüm sanatçıların müzikal hayatlarına değinirken kimi zaman da şarkıların yazılma ve kayda alınma hikâyelerine dokunuyor. Mesela ismini hiç duymadığınız bir bestekârın ezbere bildiğiniz bir şarkısının hikâyesini okurken İzmir’de bir konağa ve konak ahalisinin hayatına tanıklık ediyorsunuz. Ya da Avni Anıl’la komşu olan Deniz Gezmiş ve ailesinin musikiyi ne kadar çok sevdiğini ve balkondan dinleyip boğaza karşı demlendiklerini öğreniyorsunuz. Eski filmlere, ünlü meyhane ve gazinoların tarihine, hikâyelerine odaklanırken yalnızca şarkıların tarihçesini değil, şarkıların gerisindeki memleket tarihini, insanlarını ve alışkanlıklarını da gözlemlemiş oluyorsunuz. İşte bu sebeplerden ötürü Hayat Dudaklarda Mey kitapları müziği ruhunda hisseden herkes için arşivlik bir seri.

Kitabın içindeki bilgiler ve hikâyelerin yanı sıra sayfalar arasında gezinirken rastlanan şahane illüstrasyonlar adeta duvara asmalık. Ayrıca okuyuculara hediye olarak illüstrasyon sticker’lar da hazırlanmış. Ve tabii ki böyle bir kitabın olmazsa olmazı karekodla kolayca ulaşılabilen bir Spotify listesi. Kitabı okurken bir yandan da Spotify’dan o şarkıyı dinleyebiliyorsunuz. Anlayacağınız fazlasıyla ince düşünülmüş.

Çocukken albüm kartoneti okumayı sevenler, bir şarkıyı dinlerken şarkının arkasındaki hikâyeleri, hangi duygularla yazıldığını, seslendirildiğini, çalındığını merak edenler bu kitapları eline aldıklarında fazlasıyla tatmin olacaklar. Hayat Dudaklarda Mey, farklı türlerde araştırma yazıları sevenler için, müzik tarihi meraklıları için ve gerçek Türk müziğini duyabilenler için yazılmış eşsiz bir kitap.

Cansu Balkan

Çocukluğundan bu yana yazmaya ve okumaya pek bir meraklı olan Cansu, Dokuz Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünde okurken fakültenin dijital gazetesi olan “Haber Eylül”de bir dönem kültür-sanat yazıları yazdı ve ardından Kültür-Sanat Haber Editörlüğü görevini üstlendi. 2010-2013 yılları arasında “Aklına Mukayyet” adlı kişisel blogunda yine benzer konularda yazılar yazdı ve bazı markalarla iş birliği yaptı. Şimdi ise Serinletici'de kültür-sanat ve inceleme yazıları yazıyor.

You may also like...