iPhone 11, Asya pazarını etkileyemedi

Apple’ın geçtiğimiz günlerde tanıttığı iPhone 11 ve iPhone 11 Pro modelleri, Asya’da şirketin beklediği heyecanı yaratmadı.

iPhone 11’in baz modeli geçtiğimiz yılki iPhone XR’ın baz modeline göre 50 dolar uygun fiyata çıkmış olmasına rağmen, aynı fiyata Huawei ve benzeri markalarda çok daha fazla özelliğe sahip olan Asya pazarı için yeterli olmadı.

Yüksek iPhone fiyatlarıyla birlikte Asya ve özellikle Çin pazarı açısından ABD ile yaşanan ticaret savaşları sebebiyle kendi markalarını desteklemeleri de, Apple’ın elini zayıflatan bir başka sebep oldu.

Bununla birlikte iPhone 11 ve iPhone 11 Pro’nun, XR ve XS modellerine göre öne çıkan belki de en belirgin özelliğinin ekstra bir kamera olması, son kullanıcı açısından iPhone 11 modellerini cazip kılmak için yeterli olmadı.

Son olarak Apple’ın hızla yayılan 5G dünyasına iPhone 11 modelleri ile adım atmamış olması, beklentileri daha şimdiden 2020 yılında çıkacak olan iPhone modellerine saklma eğilimi yarattı.

Apple’ın biraz da “geçiştirme” modellerle kapatmış olduğu 2019 iPhone tanıtımları sonrası beklentiler çerçevesinde makul satış rakamlarına elbette ulaşacaktır. Ancak iPhone satışlarında 2018 yılında başlayan düşüş grafiğini iPhone 11’in tersine çevirmeyeceği de açıkça ortada gibi duruyor.