İş yeri kıyametinde hayatta kalma rehberi!

Share

Sanki iş hayatı git gide daha güvenilmez hal alıyor, değil mi? Global ekonomideki çalkalanmalar ve ülkemize etkileri, en güvenilir şirketlerdeki çalışanları bile korkutuyor. Süreç, o sevimsiz sonuca işaret ediyor: İşten çıkarma! Kuşkusuz işten çıkarılmak berbat hissettiriyor ve genelde kontrolünüz dışında gerçekleşiyor. Ancak doğru adımlarla bu durumun da üstesinden gelmeniz mümkün. Bunu nasıl yapacağınıza dair tüm önerilerse yazımızda…

Uyarı sinyallerine dikkat
İşten çıkarılmalar öyle bir anda, ansızın gerçekleşmez. İşinizi tehdit etmesi muhtemel şu sinyalleri asla göz ardı etmeyin. Eğer perakende mağaza veya restoran zincirlerine sahip büyük şirketlerde çalışıyorsanız, gazetelerin ekonomi sayfalarındaki haber başlıklarına dikkat edin. Eğer şirketinizin gelir raporları iyi değilse bunu medyada duymanız kuvvetle muhtemel. Sektör haberlerini düzenli takip edin. Mağaza kapatmalar veya işe alımı durdurmalar iyiye işaret değildir.

Şirketinizin büyüklüğü ne olursa olsun, gözünüz bazı temel kaynakların üzerinde olsun. Yazıcıda kağıt yok ve yenisi alınmıyor mu? Önceden sürekli çalışan kahve makinesi bir anda bozuldu ve tamir edilmiyor mu? İnsan kaynakları yönetimini ve çalışanlara dağıtılan iş yükünü de inceleyin. Biri ayrıldıktan sonra onun yerine hemen yeni biri alınıyor mu yoksa bu durum size ve iş arkadaşlarınıza ekstra mesai olarak geri mi dönüyor? Tüm bu soruların yanıtlarını bulmak iş yerinizin durumu hakkında size önemli ipuçları verecektir.

WORK OFFİCE GET OFF ile ilgili görsel sonucu

Kaçış rotanızı belirleyin
Gerçek profesyonellerin acil durum çantaları hep hazırdır. Onlar, iyi ya da kötü her türlü duruma karşı esnek olmalarıyla ünlüdür. Size de çok fazla vakit kaybetmeden bazı önlemler almaya başlayın. Öncelikle ofiste, masanızın etrafında istiflediğiniz çöplerden kurtulun: Hani şu hiç sulamayıp öldürdüğünüz teraryumun tozlu akvaryumu var ya; atın gitsin. Soranlara “bahar temizliği” deyip geçin. Ardından profesyonel hayatınızı “download” edin; arşivlenmiş e-postalar, yaptığınız işlerin örnekleri, eski performans değerlendirmeleri, satış rakamları…

Hepsini bir harici diske veya USB sürücüye kopyalayın. Önemli kişilere ait listenizi de bir Excel dokümanına kaydedin ki, daha sonra ararken zorlanmayın. Tabii ki aldığınız hiçbir şeyin şirket malı olmamasına özen gösterin. LinkedIn profilinizi hemen güncelleyin, şu an yaptıklarınızı ve edindiğiniz yeni yetenekleri, güncel bir profil fotoğrafıyla birlikte LinkedIn’e yükleyin. Bu ileride iş bulma konusunda size zaman kazandırır ve müstakbel işverenlerin sizi bulmasını kolaylaştırır. Aynısını CV’niz için de yapın ve yeni kartvizitler bastırın. Kartvizitlerinizin üzerinde kişisel e-posta ve telefon numaranız olduğundan emin olun. Kulağa biraz demode gelebilir ama emin olun, bir anda işsiz kalırsanız, bu ufaklıklara çok ihtiyacınız olacak.

linkedın ile ilgili görsel sonucu

Önceliklerinizi Belirleyin
Olanlar oldu ve işsiz kaldınız. Bunun nasıl ve neden olduğunu düşünüp, uzun uzun ağlayabilir ya da derin bir nefes alır, aşağıdaki üç adımı atarak yeni bir kariyere doğru yol almaya başlayabilirsiniz. İlk olarak, pozitif bir havayla ayrıldığınızdan emin olun. İtibarınız önemli ve hiçbir zaman, hiçbir yerde köprüleri yakmayın. Unutmayın ki, şirketinizdeki diğer çalışanlar yeni bir iş bulmanızda kritik bir rol oynayabilir. Onlara teşekkür edin ve iletişimde kalacağınıza söz verin.

İş e-postanıza son kez girin ve tüm bağlantılarınıza kısa bir not yazın. Notunuzda gerçekçi olun. Bu not, “Ay sonundan itibaren şu anki pozisyonumdan ayrılıyorum. Bana artık kişisel cep telefonumdan ulaşabilirsiniz” gibi bir not olabilir. Ve en önemlisi, sosyal medyadan uzun bir elveda yazısı yayınlamayın. Moraliniz bozuk ve duygusal haldeyken kitlesel bir paylaşımdan kaçının. Eski işvereninizle ilgili yazdığınız, üzerinde fazla düşünülmemiş, hoş olmayan sözler, potansiyel işverenler için daima kırmızı ışık niteliğindedir.

WORK OFFİCE GET OFF ile ilgili görsel sonucu

Yaralarınızı Sarın
Bu ara alkol ve dondurma tüketiminiz artabilir ki, bu son derece normal. Bir hafta boyunca istediğinizi yapmakta özgürsünüz, kendinizi fazla kasmayın. Bugünleri stres atmak için kullanın. İşinizin arkasından yas tutmak gayet normal bir durum. Ancak bir haftanın sonunda konfor alanınızdan çıkmanız şart. Araştırmalara ne kadar erken koyulursanız o kadar iyi çünkü uzmanlara göre yeni bir iş bulmak ortalama altı hafta kadar sürüyor. İş bakınırken de özgürlüğünüzün tadını çıkarmayı unutmayın.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...