James Webb teleskobu, erken evren keşfi ile gündemde

Share

James Webb teleskobu, uzayın geçmişine ışık tutmaya devam ediyor. James Webb, erken evren keşfi ile gündeme geldi.

Aralık 2021’de göreve başlayan James Webb teleskobu, uzayın sırlarını açığa çıkarmaya devam ediyor. Missouri Üniversitesi tarafından yayınlanan araştırmaya göre James Webb, 13.6 milyar yıl öncesine dayandığı tahmin edilen 87 gezegen keşfetti. Erken evren olarak tanımlanan bu olay, galaksilerin oluşumuna ışık tutacak.

Haojing Yan’ın ekip liderliğinde yapılan çalışma, büyük patlama olaylarından sadece 200 milyon yol sonra var olan bir galaksiyi ortaya çıkardı. James Webb teleskobu ile görüntülenen ışığın 13.6 milyar yıl öncesine dayandığını belirten ekip, keşfedilen gezegen ve yıldızların ölmüş olabileceğini açıkladı.

James Webb, erken evren keşfi ile gündemde

Araştırma ekibi, elde ettikleri verilerin henüz kesin sonuçar elde edebilecek düzeyde olmadığının altını çizdi. Bu araştırmanın bilim insanları tarafından gerçekleştirilen ilk erken evren ve galaksi keşfi olmadığını belirtmekte fayda var.

Bilim insanları, galaksilerin bizden ne kadar hızla uzaklaştığını öğrenebilmek için birden fazla yönteminde kullanıyor. Bunlardan biri olan “kırmızıya kayma” yönteminde, galaksinin yaydığı ışığın ne kadarının kırmızı dalga boyuna doğru uzadığı inceleniyor. Bu da yıldızlardan gelen fotonların Dünya’ya ulaşmak için kat etmesi gereken mesafeyi ölçmeye yardımcı oluyor.

Yeni görüntüler ile birlikte, James Webb’in antik evrene ulaşabildiği tekrar kanıtlandı. Mars’ı ve diğer gezegenleri gözlemlemek için James Webb teleskobunu kullanarak, bu gezegenler hakkında daha fazla şey öğrenmeye devam ediyoruz.

https://shiftdelete.net/james-webb-erken-evren-kesfi-ile-gundemde

Olgu Atanay

Olgu, Serinletici'ye teknoloji stajyeri olarak hızlı bir giriş yaptı. Aynı hızı yazarlık yolunda kullanma konusunda en ufak bir kuşkusu yok.

You may also like...