Whatsapp gruplarının vazgeçilmez olmasının 5 nedeni

Share

Whatsapp hayatımızın vazgeçilmezi, bu bir gerçek. Sosyal yaşamımıza hızlı, etkili ve oldukça eğlenceli bir giriş yaptı. Öyle ki mesaj yazmayı yadırgar hale geldik. Telefonunda whatsapp uygulaması olmayanlara şaşkınlıkla bakıyoruz.

Bir devrim niteliğinde olsa da iyi olduğu kadar kötü yanları da var. Akıllı telefonlar çıktığından beri whatsapp gruplarından çektiğimiz kadar hiçbir şeyden çekmedik.

Peki ama whatsapp grupları neden bu kadar vazgeçilmezimiz oldu? Bu konuyu irdeleyelim dedik. İşte yaptığımız araştırmalar sonucunda whatsapp gruplarının vazgeçilmez olmasının 5 nedeni:

1- Laf sokma sanatının icra edilmesi

Yüz yüze söylemeye cesaret edemediğimiz şeyleri whatsapp gruplarında şakayla karışık söylemekten büyük bir haz duyuyoruz. Sonra da kendimizi dürüst ve dobra ilan ediyoruz. Aslında bu yaptığımız büyük bir ikiyüzlülük ve kabalık. Siz siz olun, yanına iki emoji ekleyip arkadaşım(!) dediğiniz kişilere whatsapp grupları aracılığıyla hakaret etmeyin.

2- Saf dedikodu kültürü

İşte whatsapp gruplarının ortaya çıkış amacı: Saf dedikodu kültürü! Millet olarak dedikoduya meyilli olduğumuz bir gerçek. Whatsapp grupları sağ olsun, zayıf noktamızdan vuruyor. İki elimiz kanda olsa dahi mola verip gruptaki yazışmaları takip etmeye çalışıyoruz.

3- Sınırsız fotoğraf paylaşımı

Avrupa tatilindeyiz, evlendik, çok mutluyuz, çok hastayız, yalnızlıktan delirdik, üzgünüz, yemek yaptık, yemek yedik, bulaşık yıkadık vb fotoğraflar, adeta whatsapp gruplarının imzası. Ama gelin görün ki her dakika ne yaptığımızı başka insanlarla paylaşmak hiç de normal bir durum değil. Hem zamanımıza hem hafızamıza hem de çabucak biten akıllı telefon şarjlarımıza yazık!

4- Hayatımızdaki boşluğu doldurma çabası

Can sıkıntısı başa bela. Sevgiliniz yok ise ve duraklama (hatta gerileme) devrindeyseniz, bir whatsapp grubu sizi hayata döndürebilir. Yalnız şunu söyleyelim ki bu geçici bir hevestir. Whatsapp gruplarındaki ‘canım cicim’ arkadaşlık son kullanma tarihi ile birlikte gelir. Dolayısıyla hayatınızdaki boşluğu doldurmak için yanlış bir yöntemdir.

5- ‘Günaydın’ mevzusu

Önceleri sabahları telefonda tek tük mesaj olurdu. Belki bir sevgili mesajı ya da bir arkadaşımızdan gelen ‘işe geç kalacağım’ mesajı gibi. Şimdi ise telefona bir bakıyoruz sabah 7.00’da 180 whatsapp bildirimi. Yazılanlara bakıyoruz: Günaydın, günaydın, günaydın! Gruba günaydın yazmayınca güneş doğmuyor belli ki. Sabahın 7’sinde herkes bir sevgi pıtırcığı, grup üyelerinin tek derdi dünya barışı… Yapmacıklık akan gereksiz günaydın mesajları, ne yazık ki whatsapp gruplarının vazgeçilmez bir alışkanlığı.

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...