Yeteri Kadar Su İçiyor Musunuz?

Share

İnsan bedeni, tüm fonksiyonlarını yerine getirebilmek için günde en az 2 litre suya ihtiyaç duyar. Susuzluk durumunda, beyinden böbreğe tüm organlar olumsuz etkilenir.
Su, hem insan bedeni, hem de ekolojik dengenin devamı için hayati öneme sahip en önemli şeydir desek abartmış olmayız.

African american sports woman drinking from water bottle

Eminim birçoğunuz, insan bedeninin dörtte üçünün sudan oluştuğunu söyleyen birilerini duymuşsunuzdur. İnsan bedeni, yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirebilmek için gün boyu su kaybına (dehidrasyon) uğrar. İnsan bedeni, tüm fonksiyonlarını yerine getirebilmek için günde 2-6 litre suya ihtiyaç duyar.

Vücudumuzun yüzde 70’i sudan oluşuyor. Suyun sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden bahsettik. İşte yeteri kadar su içmemizi gerektiren sebepler:

Gözyaşı sudan oluşuyor. Gözlerin nemli kalmasını ve duygulu, stresli anlarda vücudun gözyaşı üretmesini sağlayan en önemli etmen sudur.

İdrar yolları hakkında bilgi verir. Evet idrarınızın bulanık olmasındaki bir etken de su tüketiminizdir. Ne kadar fazla su tüketirseniz, böbrekleriniz o kadar iyi çalışır ve vücuttaki toksinleri atabilmenizi sağlar.

Burun akıntısı ve mukus sadece çocuklara özgü değildir. Hepimiz günde yaklaşık 1 litre su üretiriz. Suyun bir kısmı sümüksü bir yapıya sahiptir. Bu yapının içinde protein ve antikorlar bulunur. Mukus, organların zararlı bakterilerden korunmasını sağlar.

Suya ihtiyaç duyduğumuz diğer bir alan tükürük bezleridir. Enzimleri parçalama, mikroplarla savaşma ve dişleri koruma gibi işlevleri olan tükürüğün yüzde 99’u sudan oluşmaktadır. Tükürük bezlerinin işlevlerini yerine getirebilmesi için, düzenli su tüketimi şarttır.

Su tüketimi; susuzluk anında başka içeceklere yönelmenizi önler. 2015 yılında BMC Halk Sağlığı Çalışma Örgütü’nün bin 100 yetişkin üzerinde yaptığı araştırmalara göre, düzenli su tüketiminin kahve ve kola gibi kafeinli içeceklere duyulan isteği azalttığını ortaya çıkarmıştır.

Susuzluğa tepki veren Vasopressin hormonu, dikkat ve uyanıklıkla bağlantılıdır. Doğu Londra Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre; bir şeyleri kabul etmek, çabucak tepki verebilmek gibi basit görevlerin gerçekleştirilebilmesi için su tüketimi gerekir.

Dr. HALİT YEREBAKAN / Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...