Bir süper bilgisayarın tahmini: İnsanlığın yok oluşu ne zaman?

Share

Bilim insanları, insanlığın ne zaman yok olacağını bulmak için bir süper bilgisayar simülasyonu kullandılar. Elde edilen sonuca göre, insanlığın kısmen sınırlı bir zamanı var gibi görünüyor.

Eğer devasa bir göktaşı çarpması gibi olağandışı bir olay gerçekleşmezse, Dünya’nın sonunun nasıl ve ne zaman geleceği aslında oldukça belirgin. Güneş, 5 ile 7 milyar yıl içinde bugünkü halinden farklı bir görünüme kavuşacak. Dev bir kırmızı dev haline gelerek Güneş Sistemi’ndeki bazı gezegenleri yok edecek. Güneş’in genişlemesi, Dünya’nın yörüngesine kadar uzanacak. Bu durum altında, Dünya’da yaşam sona erecek. Ancak bu, nihai bir son ve bundan çok önce insanlığın veya yaşamın yok olması muhtemeldir. Yapılan yeni bir araştırmada bilim insanları, bir süper bilgisayar simülasyonu aracılığıyla insanlığın ne zaman yok olabileceğini hesapladılar.

Nature Geoscience dergisinde yayınlanan araştırmaya göre iklim değişikliği, insanlığın yok oluşunun ana nedenlerinden biri olabilir. Yapılan yeni simülasyona göre, iklim değişikliği bu şekilde devam ederse, insanlığın sonu beklenenden daha yakın olabilir. Dünya’nın mevcut iklimi ve okyanus kimyası yanı sıra tektonik plakaların durumu ve biyoloji ile ilgili çeşitli veriler kullanılarak yapılan simülasyon, sadece 250 milyon yıl içinde Dünya atmosferinin CO2 ile dolacağını ortaya koyuyor. Araştırmacılar, bu durumun Güneş’in ısısıyla birleştiğinde Dünya’nın insanlık da dahil olmak üzere pek çok yaşam formu için yaşanılamaz hale gelebileceğini belirtiyorlar.

Ancak iklim değişikliği tek faktör değil. Araştırmaya göre, Dünya’yı memeliler için doğal olarak yaşanmaz hale getiren koşullar, levha tektoniğine bağlı uzun vadeli süreçler nedeniyle daha erken gelişebilir. 250 milyon yıl içinde tüm kıtaların birleşerek Dünya’nın bir sonraki süper kıtası olan Pangea Ultima’yı oluşturacağı tahmin ediliyor.

Pangea Ultima’nın oluşumu, aşırı volkanizma ve gaz salınımıyla sonuçlanabilir. Bu da atmosfere aşırı derecede CO2 salınımı yapabilir. Bu koşullar altında, insanlık gıda üretemez hale gelecek ve sıcaklıklar 40 ila 50 dereceye yükselecek. Bilim insanlarına göre, insanlar ve çoğu memeli türü, bu yüksek sıcaklıklarla fizyolojik olarak başa çıkamayacak. Yaklaşık 252 milyon yıl önce Pangea’nın oluşumuyla aynı zamana denk gelen Permiyen döneminin sonundaki yok oluş, gezegendeki türlerin yaklaşık yüzde 90’ını yok etmişti. İnsanlar olmasa da Pangea Ultima’dan yaşamın bir şekilde kurtulması mümkün olabilir.

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...