Apple, WWDC17’de Neler Tanıtacak?

Share

Apple’ın merakla beklenen etkinliği WWDC17’ye dört gün kaldı.Etkinlikle ilgili beklentiler, tanıtılması muhtemel yazılımlar ve ürünler ile ilgili detaylar haberimizde.

Apple’ın geleneksel hale gelen WWDC etkinliği 5-9 Haziran tarihleri arasında San Jose McEnery Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek.Geliştiriciler ile Apple mühendisleri arasındaki seminerler ve atölye çalışmalarına ek olarak Apple’ın etkinlikte bir sonraki yazılım güncellemelerini tanıtması, bazı ürünlerde ise donanım güncellemesi yapması bekleniyor. İşte etkinlikte tanıtılması beklenen şeyler:

iOS 11

Sonbaharda tanıtılacak iPhone 7s, iPhone 7s Plus ve onuncu yıla özel olarak piyasaya sürülmesi beklenen iPhone 8’de yüklü olarak gelecek olan yeni işletim sistemi iOS 11, kuşkusuz etkinliğin odak noktası olacak.

iOS 10 betalarında gündeme gelen fakat Apple’ın bir türlü kullanıma sunmadığı karanlık modun iOS 11’de olacağına dair bir çok iddia mevcut. Apple’ın iOS 11’de akıllı asistan Siri’ye odaklanması, iMessage, FaceTime güncellemeleri ve Apple Pay’ın ödeme sisteminde güncellemeler yapması bekleniyor.

iOS 9 ile birlikte sedece iPad’e özel olarak gelen bölünmüş ekran özelliğinin sistem genelinde kullanılabilir hale gelmesi bekleniyor. Böylece kullanıcılar bir pencereden diğerine sürükle bırak işlevselliği ile dosya taşıyabilecekler.

macOS 10.13

macOS’un bir sonraki güncellemesi hakkında çok şey bilinmiyor. Apple’ın macOS güncellemeleri için “X” ismini artık kullanmadığını biliyoruz. Şirket yine California yer işaretlerini kullanmaya devam edebilir. Bunun ilk örneğini Sierra ismi ile görmüştük.

Apple, ekosistemini daha uyumlu hale getirmeyi sürdürürken macOS’a bazı iOS özelliklerini eklemeye devam edebilir. Örneğin geçen yıl Sierra’ya farklı Apple cihazlarında otomatik oturum açma, Siri masaüstü entegrasyonu ve web için Apple Pay eklenmişti.

watchOS 4 ve tvOS 11

iPhone’un ve bilgisayarların yanı sıra, şirketin akıllı saati Apple Watch ve tv ürünü olan Apple TV’ye de yazılım güncellemesi yapması bekleniyor.

Apple Watch için, dijital sağlık konusuna biraz daha odaklanılması bekleniyor. Bu güncelleme, bu yıl tanıtılması beklenen yeni Apple Watch’a da yükleneceği için glikoz izleme ve uyku izleme aksesuarları için önemli özellikler içerebilir.

Apple TV’nin yeni yazılımı olan tvOS 11 güncellemesi ile Vudu ve Amazon Video desteği bekleniyor. iTunes’a rakip oldukları halde Apple’ın bu desteği vereceği konusunda ciddi iddialar var.

Donanım sürprizleri

WWDC çoğunlukla yazılım güncellemelerinin tanıtıldığı bir etkinliktir. Ancak Apple zaman zaman bazı donanım sürprizleri de yapıyor. KGI analisti Ming-Chi Kuo ve Bloomberg yazarı Mark Gurman’ın iddialarına göre Apple’ın etkinlikte donanım güncellemeleri yapma ihtimali yüksek.

Geçtiğimiz Mart ayında bir etkinlikle 12.9 inçlik yeni iPad Pro’nun ve 10.5 inçlik çerçevesiz iPad Pro’nun tanıtılması bekleniyordu. Fakat tedarik sorunları sebebiyle tanıtım gecikmişti. Apple bu etkinlikte iki modele yer verebilir.

Yeni tanıtılacak Apple ürünleri ile ilgili başarılı tahminleri ile bilinen Bloomberg yazarı Mark Gurman’a göre Apple, yeni MacBook Pro modellerini de tanıtacak. Gurman, yeni MacBook Pro’ların Intel’in en yeni işlemcisi olan Kaby Lake ile geleceğini düşünüyor. Apple’ın masaüstü bilgisayarı olan iMac’in yeni modeli de etkinlikte tanıtılabilir.

Amazon Echo ve Google Home ile rekabet etmek isteyen Apple’ın Siri tabanlı bir hoparlör tanıtması uzun süredir gündemde. Hoparlör’ün etkinlikte tanıtılması beklense de KGI analisti Kuo’ya göre hoparlör yıl sonuna kadar piyasaya çıkmayacak.

WWDC17, 5 Haziran Pazartesi günü Türkiye saati ile 20.00 da başlayacak.

Shiftdelete

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...