Dubai’deki sel: Doğal afet mi, bulut tohumlaması mı?

Share

Dubai, son 75 yılın en şiddetli yağışlarına tanık oldu ve bu durum büyük sellerle sonuçlandı. Ülke genelinde bir günde 1,5 yıllık yağmur miktarı yağdı. Bu olayın ardından sosyal medyada bulut tohumlamasıyla ilgili yanıltıcı spekülasyonlar yayıldı.

Peki yağışlar ne kadar olağandışıydı ve aşırı sağanak yağışların arkasındaki nedenler nelerdi?

Dubai, genellikle çok kurak bir bölge olup yılda ortalama 100 mm’den az yağış alır. Ancak zaman zaman aşırı yağışlar da görülebilir. Son yağışlar özellikle Dubai’ye 100 km uzaklıktaki Al-Ain kentinde 24 saatte 256 mm yağmur getirdi.

Bunun arkasındaki ana neden, “kapalı alçak basınç hava sistemi” olarak adlandırılan ve sıcak ve nemli havayı içine çeken sistemdir. Bu sistem diğer hava sistemlerinin gelmesini engelleyerek yoğun yağışlara neden olmuştur.

Reading Üniversitesi’nde meteoroloji uzmanı Prof. Maarten Ambaum, bölgenin uzun süre yağmursuz olduğunu ve ardından düzensiz ve şiddetli yağışlarla bilindiğini belirtmektedir. Ancak bu olayın çok nadir olduğunu vurgulamaktadır.

İklim değişikliğinin bu olayda ne kadar rol oynadığını tam olarak bilmek mümkün değil. Ancak daha sıcak hava daha fazla nem tutabilir ve bu da yağışların yoğunluğunu artırabilir.

İklim bilimi profesörü Richard Allan, “Isınan iklim, daha fazla nemle daha sık ve şiddetli fırtınaları ve yağışları tetikleyebilir” diyor.

Yapılan bir araştırmaya göre, BAE’nin büyük bölümünde yıllık yağış miktarının yüzde 30 artabileceği öngörülüyor.

Bulut tohumlaması nedir ve Dubai’deki selde rolü var mı?

Bulut tohumlama, bulutlara gümüş iyodid veya benzeri bir madde serpilerek yağmurun tetiklenmesine ve daha fazla yağış üretilmesine yardımcı olan bir tekniktir.

Dubai gibi kurak bölgelerde su sıkıntısını gidermek için kullanılan bu teknik, sosyal medyada sele neden olduğu iddialarıyla tartışmalı hale geldi.

Ancak uzmanlar, bulut tohumlamanın genellikle büyük hava sistemlerini etkileyemediğini ve sellerin arkasındaki yoğun yağışlarla ilişkilendirilmesinin yanıltıcı olduğunu belirtiyor.

İklim bilimci Dr. Friederike Otto, “Bulut tohumlama Dubai’deki yağmur miktarını artırmış olsa bile, atmosferdeki su miktarının artışı bu olayın daha büyük bir etkisi olmuştur” diyor.

Prof. Diana Francis, Dubai gibi şehirlerin daha sık ve yoğun yağışlara hazırlıklı olması gerektiğini belirtiyor. Altyapı ve su yönetimi gibi alanlarda önlemler alınması önemli.

BAE hükümeti, bu tür olaylara karşı hazırlıklı olmak amacıyla yeni önlemler alıyor.

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...