Serinletici Sinema Kulübü: Spirited Away

Share

Serinletici Sinema Kulübü bu hafta Hayao Miyazaki’nin başyapıtlarından birini daha konuk ediyor. Haftanın filmi ‘Spirited Away (Ruhların Kaçışı)’ sizlere bambaşka bir dünyanın kapılarını aralıyor.

Peki bu kapıdan içeri adım atmaya cesaretiniz var mı?

Yeni yaşamlarına doğru yol alıyorlardı.
Chihiro okulunu ve arkadaşlarını bıraktığı için mutsuzdu. Annesi taşınmanın eğlenceli olduğunu söylese de o karalar bağlamıştı bile. Taşındıkları yeri sevmemeye adeta yemin etmişti. Dahası tuhaflıklar yolculuklarının başında başlamıştı. Yolda karşılaştıkları garip heykeller Chihiro’nun tüylerini ürpertmişti. Yeni evlerine doğru arabalarıyla hızla ilerlerken karşılarına terk edilmiş bir bina çıktı. Chihiro’nun karşı çıkmasına karşın annesi ve babası ortalığa şöyle bir göz atmanın kötü bir fikir olmadığı düşüncesindeydiler.

viaje de chihiro nada ile ilgili görsel sonucu

Ebeveynler neden söz dinlemez ki?
Terk edilmiş bina aslında bir köprü görevini görüyordu; binanın içinden geçip dışarı çıkıldığında burası terk edilmiş bambaşka bir ülke gibiydi. Tek bir yer hariç. İçeride kimseyi bulamasalar da bir restoran tıka basa yemek doluydu. Chihiro’nun karşı çıkmasına aldırış etmeyen anne ve babası midelerine karşı koyamadılar ve yemeklerin tadına bakmaya başladılar. Anne ve babasını bu yemekleri izinsiz yememeleri için ikna edemeyen Chihiro ortalığı dolaşmaya karar verdi. Burası çok tuhaf bir yerdi. Babasının dediği gibi 90’ların terk edilmiş eğlence parklarına benzemiyordu. Dahası girişteki binanın inlediğini duymuştu; buradan bir an önce çıkmaları gerekiyordu.

Spirited Away movie still, Studio Ghibli, Spirited Away HD ...

Korkunç manzara…
Karşılaştığı kişi de bu düşüncesini desteklemişti. Kim olduğunu bilmediği genç bir çocuk Chihiro’yu hava kararmadan buradan gitmeleri için uyarmıştı. Bir an önce nehrin kıyısına geçmeleri gerekiyordu. Chihiro korkmuş vaziyette anne ve babasını bulmaya gitti. Fakat korkunç bir manzara ile karşılaştı. Anne ve babasının yerinde ve onların giysileri içinde iki tane domuz duruyordu.

spirited away pig ile ilgili görsel sonucu

Bu bir rüya değil!
Panik olan Chihiro kendi kendine ‘bu bir rüya bu bir rüya’ diye telkinlerde bulundu; ama ne yazık ki bu bir rüya değildi. Dahası karanlığın çökmesiyle gölgeler, ruhlar, hayaletler ve canavarlar ayyuka çıkmıştı. Chihiro ise korkuyla bir köşeye sinip bekledi. Genç çocuk onu tekrar bulduğunda korkudan ne yapacağını bilemedi. Genç adamın adı Haku idi ve onun dediklerini uygulamak dışında çaresi yoktu. Eğer annesini ve babasını tekrar görmek istiyorsa bu korkunç yerde önce bir iş bulmalı sonra da bir plan yapmalıydı.

Ä°lgili resim

İnsanlar işleri berbat ederdi…
Herkes Chihiro’yu ararken o Cadı Yubaba ile yaptığı anlaşma sayesinde kendine iş bulmuştu. Yubaba’nın yaşadığı yer gösterişli olduğu kadar ürkütücüydü de. Tıpkı kendisi gibi. İlk başta Yubaba, bu küçük kıza iş vermeyi reddetti. Ne de olsa burası ruhlar için bir hamamdı; kendilerini tazelemek için geldikleri bir yerdi. Dahası insanlar işleri daima berbat ederdi. Burada bir insana yer yoktu.

le voyage de chihiro yubaba ile ilgili görsel sonucu

Tehlikeli bir yardım…
Chihiro, Haku’nun yardımıyla anne ve babasını görmüştü. Fakat anne ve babası o kadar çok yemek yemişlerdi ki insan olduklarını unutup birer domuz gibi davranmaya başlamışlardı. Chihiro onları nasıl kurtaracağını bilmiyordu. Bildiği tek şey Haku’nun ona yardım etmek için kendini tehlikeye attığı idi.

spirited away ile ilgili görsel sonucu

Hayat bir sınav…
Chihiro, küçük bir kıza göre büyük bir olgunluk göstererek pek çok sınavdan geçmişti. Kendi korkularını hiçe sayarak anne ve babasını kurtarmayı seçmişti. Ve sonunda başarılı da olmuştu. Cesareti pek çok gizemin çözülmesini, insanların içlerindeki iyiyi bulmasını ve kaybolan hatıraların geri gelmesini sağlamıştı. Chihiro ve ailesinin ruhların dünyasındaki macerası sona ermişti. Anne ve babası yaşadıklarını hatırlamayacak olsalar bile Chihiro bu farklı dünyaya yaptıkları ziyareti asla unutmayacaktı!

Spirited Away Desktop Wallpapers - Top Free Spirited Away Desktop ...

İyi seyirler…

Serinletici Sinema Kulübü puanı:

Fragman:

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...