Bankalar, Türk Telekom hisseleri için Rekabet Kurumu’na başvuru yaptı

Share

Türk Telekom’un yüzde 55’lik hissesi 2005 yılında 6 milyar 550 milyon dolara 21 yıllığına Otaş’a kiralanmıştı. Oger Telecom grubu şirketlerinden Otaş, bu hisseleri teminat olarak göstererek bankalardan 2013 yılında 4.7 milyar dolar kredi aldı.

Türk Telekom hisseleri için Rekabet Kurumu’na başvuru yapıldı

Ancak, grubun sahibi olan Hairiri ailesinin son yıllarda yaşadığı ekonomik zorluk nedeniyle borçlar ödenmemeye başladı. Bankaların krediyi yeniden yapılandırma sürecinde teminat hisselere el koymayı düşündüğü uzun süredir konuşuluyordu.

Bu kapsamda Rekabet Kurumu’nun internet sitesi üzerinde yapılan duyuru ile Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası‘nın, Ojer Telekomunikasyon’a ait Türk Telekom‘un yüzde 55’lik hissesini devralmak için başvurduğu açıklandı.

” Ojer Telekomünikasyon A.Ş.’nin Türk Telekomünikasyon A.Ş.’deki %55 oranındaki paylarının işlem özelinde kurulacak bir ortak girişim şirketi (SPV) aracılığıyla devralınması işlemi ” açıklaması yapıldı. Yani, bu üç banka Telekom’un hisselerini kuracakları bir ortak girişim şirketi aracılığıyla devralacak.

Daha önce neler yaşanmıştı?

290 milyon dolarlık taksitler 2 yıldır ödenmeyince toplam 29 banka, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile masaya oturdu. Bu bankalar arasında Telekom’a 1.5 milyar kredi veren Akbank, 1 milyar dolar veren Garanti Bankası, 500 milyon dolar kredi veren İş Bankası ve diğer 26 banka bulunuyor.

Belirlenen çözüm yoluyla birlikte bankalar, Telekom yönetiminde söz sahibi olacaklar. Ancak, şirketin faaliyetlerinin bu değişimden etkilenmemesi için Telekom yerine Otaş’ın hisselerinin bankalara geçirilmesine karar verildi.

Shiftdelete

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...