Huawei Mate 20 Pro tanıtıldı. İşte özellikleri

Share

Huawei Mate 20 Pro tanıtıldı. İşte uzun zamandır merakla beklenen Huawei‘nin en güçlü akıllı telefonu Mate 20 Pro özellikleri ve fiyatı! Kısaca Mate 20 Pro ile ilgili tüm detaylar!

Huawei’nin 16 Ekim’de Londra’da düzenlediği etkinlikle tanıtılan Huawei Mate 20 ailesinin en dikkat çeken modellerinden Huawei Mate 20 Pro karşımızda.

Huawei Mate 20 Pro özellikleri

Huawei’nin yeni amiral gemisi Mate 20 Pro, hem P20 Pro’ya göre hem de bir önceki modeli olan Mate 10 Pro’ya göre ciddi iyileştirmeler ve yenilikler getiren bir ürün olmayı başarıyor.

Tasarım dilinde ciddi bir değişikliğe giden Huawei, Mate 20 ailesinde ikonik tasarımıyla karşımıza çıkıyor. Hem simetrik hem de ikonik tasarım, arka yüzde toplanan 3 kamera ve flaşın konumlandırmasıyla karşımıza çıkıyor. Mate 20 Pro’da 3.5mm’lik Jack bağlantısı ise bulunmuyor.

Ön camı kıvrımlı yapıda olarak gelen Huawei Mate 20 Pro, tek elle tutuş pozisyonu açısından oldukça iyileştirilmiş. Kesinlikle 6.39 inç büyüklüğü hissetmiyorsunuz. Telefonun en kalın noktası ise 8.6 mm.

Tasarımda bir diğer ilginç detay ise dahili çift hoparlöre sahip olan Mate 20 Pro’nun 2. Hoparlörünün yeri. Huawei yetkililerinin söylediklerine ve göre USB Type C bağlantısının olduğu yer, hoparlör ızgarası olarak kullanılıyor.

Daha önceki Mate 10 Pro ve P20 Pro modellerinde olmayan kablosuz şarj özelliği, dünyada bir ilk ile beraber Mate 20 Pro’da yer alıyor. 15 Watt değerinde Qi hızlı kablosuz şarj özelliği Mate 20 Pro’da ilk defa kullanılıyor.

Kablosuz şarj ile beraber bir diğer gelen yenilik ise Wireless Reverse şarj. Kablosuz ters şarj anlamına gelen bu özellik, bir tane Mate 20 Pro’nun, diğerini ya da başka bir kablosuz şarj destekli aksesuarı şarj etmesi anlamına geliyor. Bu özelliğin açık olduğu bir Mate 20 Pro’nun arkasına bir başka Mate 20 Pro’yu ters olarak temas ettirdiğinizde, kablosuz ters şarj özelliği aktif oluyor.

5 farklı renk seçeceğiyle gelecek olan Mate 20 Pro, kullanıcılara Pink Gold, Midnight Blue, Emerald Green, P20 Pro’dan da hatırladığımız Twilight ve Black seçeneklerini sunacak.

Tasarımda dikkat çeken en büyük değişiklik ise Mate 20 Pro’nun arka tarafında görmediğimiz parmak izi okuyucu. Ekranın ortasına gömülü olarak gelen parmak izi okuyucu, bir önceki modele göre yüzde 20 daha hızlı ekranı açıyor. Dinamik basınç sensörü sayesinde dokunma hissi ve geri bildirim olarak da başarılı bulduğumuz ekrandan parmak izi özelliği Mate 20 Pro’da mevcut. Mate 20 modelinde ise arka tarafta kameranın arkasında parmak izi sensörü yer alıyor.

Mate 20 Pro ile Mate 20 modelleri arasında bir diğer fark ise ön kamera ve ekrandaki çentik yapısında karşımıza çıkıyor.

Mate 20 Pro’da 3D derinlik algılama ve kızılötesi kamera destekli gelişmiş bir yüz tanıma teknolojisi kullanılıyor. Bu da önceki modellere göre bizlere yüzde 30 daha hızlı ekran açma hızı sağlıyor. Yüz tanıma oldukça hızlı.

Huawei Mate 20 Pro donanım özellikleri

7 nm üretim teknolojisiyle üretilen Kirin 980 işlemcisinden gücünü alan Huawei Mate 20 Pro, 8 çekirdekli yapıda. Toplamda 8 çekirdekli olan işlemcide ARM Cortex A76 ve A55 çekirdekleri kullanılıyor. 4 adet A76 çekirdeğininden en yüksek performans çekirdeği olan 2 birim 2.6 GHz hızında çalışıyor. Diğer 2 adet A76 çekirdeği ise 1.92 GHz hızında çalışıyor. Düşük güç tüketimiyle dikkat çeken 4 A55 çekirdeğinin ise hızı 1.8 GHz.

Mali G76 dahili grafik birimine sahip olan Huawei Mate 20 Pro, 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafızaya sahip. Ayrıca yeni hafıza kartı çeşidi olan Nano SD kart desteğiyle hafızayı artırabileceksiniz. Not olarak hatırlatalım, eski microSD kartlar, bu modele olmayacak.

Huawei’ye göre Kirin 980 işlemcisi yüzde 20 daha yüksek performans, yüzde 40 ise daha düşük güç tüketimi sunuyor. Ayrıca dahili grafik işlemcisinin artan performansı ise yüzde 40 civarında. Peki performans testlerine göre durum nasıl?

Geekbench’te 3320 tek çekirdek, 9737 çoklu çekirdek skoru alan Huawei Mate 20 ProHuawei P20 Pro ile kıyasladığımızda özellikle tek çekirdek skorundaki artış ile dikkat çekiyor.

Antutu’da ise 269902 puan almayı başaran Mate 20 Pro, hem sentetik testlerde hem de günlük kullanımda performanslı bir deneyim sunuyor.

Yeni Kirin 980 işlemcisinin içerisindeki en büyük değişimlerin başında ise geliştirilen yapay zeka birimi geliyor. Kirin 970’deki tek yapay zeka ünitesi, Kirin 980’de çift birim olarak karşımıza çıkıyor. Bu da performansı yapay zeka performansını yüzde 134 artırıyor, AI güç tüketimini ise yüzde 88 azaltıyor. Yeni yapay zeka birimi saniyede 4500 görüntüyü işleyebiliyor. Bu da özellikle kamera deneyimine yansıyor.

Kirin 980, bir ilke imza atarak sahip olduğu Cat 21 LTE modem sayesinde 1.4 Gbps’a kadar indirme hızı sunuyor.

Huawei Mate 20 Pro özellikleri: EMUI 9.0

Huawei Mate 20 Pro lansmanında öne çıkarılan bir diğer detay da firmanın yeni arayüzü EMUI 9.0 oldu. Sadeleştirilen ve ikon sayısı azaltılan arabirim, artık daha kolay, interaktif ve pratik.

Uygulama açılışları yeni EMUI 9.0 arayüzüyle beraber yüzde 51’e varan hızlarla artarken, anlık tepkime konusunda da yüzde 47’lik hız artışı sunuyor. Kullanım sırasındaki pürüssüzlük hissi ise yüzde 42 daha artırılmış.

EMUI 9.0 ile beraber gelen tek yenilik bu değil. Android navigasyonunu ekranda yapacağınız jestlerle yönetebiliyorsunuz. Geri gitmek için ekranın kenarlarından geriye doğru çekmeniz, ana ekrana dönmek için de ekranın en altından yukarı doğru parmağınızı hareket ettirmeniz yeterli.

Yeni arabirimi ayarlayarak, eski Android Navigasyon deneyimini de yaşayabilirsiniz.

Huawei Mate 20 Pro kamera özellikleri

Huawei Mate 20 ProP20 Pro’daki gibi 3’lü Leica kamera setiyle beraber geliyor. Fakat P20 Pro’ya göre özellik ve tasarım noktasında farklılıklar mevcut.

Telefonun ortasına simetrik olarak konan 3 kameranın görev dağılımı ise: geniş açı, ultra geniş açı ve telefoto lensleri olarak belirlenmiş.

Geniş açılı ana kamera 40 Megapiksel çözünürlüğünde ve f/1.8 diyafram değerine sahip. Ultra geniş açılı 2. Kamera ise 20 Megapiksel çözünürlüğünde ve f/2.2 diyafram değerine sahip. 8 Megapiksellik telefoto lens ise f/2.4 diyafram değerine sahip.

Geniş açılı lens ile beraber 3x ve 5x kayıpsız yakınlaştırmayla beraber, 0.6x’likgeniş açılı fotoğraflar çekebiliyoruz.

2.5 cm’den makro fotoğraflar çekebilmemize olanak sağlayan Huawei Mate 20 Pro, ayrıca makro çekilen fotoğrafa yakınlaştırma imkanı da sunuyor. Ekranda örnekten görebileceğiniz gibi kalite de oldukça başarılı.

Yapay zeka 2.0 ile beraber 500’den fazla ön tanımlı senaryonun yer aldığı Mate 20 Pro, özellikle video tarafında yapay zeka ile beraber farklı özellikleri kullanıcılara sunuyor.

Videoda odaklanan kaynağa sürekli fokuslanabilen Mate 20 Pro’da, videoda netlikten çıkmak çok zor. Hareketli nesneleri takip edebilen kamera, yapay zeka ile beraber anlık olarak bu işlemleri gerçekleştirebiliyor. Yapay zeka hem odağı hem de arka plandaki detaylı işliyor.

8 Megapiksel değerinde ve f2.4 diyafram değerine sahip Telefoto lenste yer alan OIS ile beraber sarsıntıların da önüne geçen Mate 20 Pro, yapay zeka ile beraber videoları işleme ve efekt ekleme konusunda da iddialı.

Video modları arasında Full HD 60 FPS ve 4K 30 FPS yer alıyor. Beklenenin aksine 4K 60 FPS desteği Mate 20 Pro’da yer almıyor.
Ön kameraya da baktığımızda 24 Megapiksel çözünürlüğünde yeni kamera dikkat çekiyor. f/2.0 diyafram değerine sahip olan ön kamera, hem yeterli kalitede selfiler çekebiliyor hem de geniş açı bizlere sunuyor.

Huawei Mate 20 Pro batarya özellikleri

Mate 10 Pro ve P20 Pro’nun en çok sevilen özelliklerinden biri olan batarya tarafında da Mate 20 Pro’da iyileştirmeler var.

İncelememizin başında söylediğimiz gibi 15 Watt değerinde kablosuz şarj ile beraber 40 watt’lık hızlı şarj da Mate 20 Pro’nun özellikleri arasında.

Yarım saatte 4200 mAh’lik bataryanın yüzde 70’ini şarj etmeyi başarabilen 40 Watllık yeni adaptör ve Quick Charge teknolojisi, sektörde uzun süre kendinden bahsettirecek.

Huawei Mate 20 Pro özellikleri nasıl?

Kalınlık: 8.6 mm
Kasa özellikleri: Yüz tanıma, ekrandan parmak izi, IP68, kablosuz 15w hızlı şarj
Ekran: 6.39 inç Curved AMOLED 2K+ (3120 x 1440p)
Ekran Oranı: 18,5 : 9
İşlemci: 7nm Kirin 980 2 x 2.6 + 2 x 1.92 + 4 x 1.82 GHz
Grafik işlemci: Mali G76
RAM: 6 GB
Hafıza: 128 GB + nanoSD
Arka kameralar: 40 MP geniş açı f/1.8, 20 MP ultra geniş açı f/2.2, 8 MP telefoto f/2.4 + OIS
Ön kamera: 24 MP f/2.0
Video: 4K 30 FPS / 1080P 60 FPS
Batarya: 4200 mAh – 40W Super şarj 30 dakikada yüzde 70 şarj
İşletim Sistemi: Android 9 Pie + EMUI 9.0

Shiftdelete

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...