Wikileaks kurucusu Assange gözaltına alındı!

Share

Wikileaks kurucusu Julian Assange, Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nden yine elçiliğin davetiyle zorla çıkartılarak gözaltına alındı.

Tam 7 senedir Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde hayatını sürdüren Wikileaks kurucusu, bu sabah gözaltına alındı.

İngiltere polisi konu konusunda kısa bir izah yaptı. Açıklamaya göre Ekvador Büyükelçiliği İngiltere polisini, Assange’i gözaltına alması için çağrı etti!

Geçtiğimiz hafta ehemmiyetli bir açıklama yayınlayan Wikileaks, 47 yaşında olan Julian Assange’in Ekvador Büyükelçiliği’nden çıkartılacağını ve gözaltına alınabileceğini belirtmişti. Wikileaks, Ekvador ile İngiltere’nin Assange ile ilgili anlaştığını da attığı bir tweet ile izah etmişti.

Wikileaks’in Blog sitesinde yayınlanan bir raporda, Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno’nun kardeşine ait bir off shore hesabı kullandığı, burada kara para akladığı izah etmişti. Ekvador’un bu olayın ortaya çıkmasından sonra İngiltere ile anlaştığı öne sürülüyor.

İzahta, Assange’nin avukatı Carlos Poveda: “INA Vesikaları olarak adlandırılan Moreno hakkındaki iddialara ait sızıntılarla müvekkilinin bir alakası yok, çünkü artık kendisi Wikileaks’in editörü değil.” diye konuştu. Ama bu, görünen o ki Assange’i kurtarmaya yetmedi.

Assange’in yargılanmak üzere, İngiltere’den Amerika Birleşik Devletleri’ne veya İsveç’e iadesi bekleniyor.

Wikileaks nedir?

WikiLeaks, kaynaklarının saklılığını savunarak hükümetlerin ve diğer organizasyonların hassas vesikalarını yayınlayan, İsveç merkezli bir beynelmilel organizasyondur. Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerle alakalı ehemmiyetli belgeler yayınlayan kuruluş, devletlerin hepsi ile büyük meseleler yaşamıştır.

Ne olmuştu?

Julian Assange, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer bir çok ülke ile alakalı saklı bilgileri paylaştığından bir çok ülkede kırmızı bülten ile aranıyordu. 2012 yılında gizlice Ekvador hükümeti ile anlaşan Assange, İngiltere’deki Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınmıştı. Lakin günümüzde Assange’in Ekvador hükümeti ile de meseleler yaşadığı biliniyordu.

Shiftdelete

Soner Asım

Soner, teknolojiye olan inancını bir yaşam tarzına dönüştürmüş durumda. Teknolojiyi sadece anlatmıyor, onu adeta yaşıyor. Stajyer olarak başladığı Serinletici kariyerini, teknoloji editörü olarak tam gaz sürdürüyor...

You may also like...