Ferrari: 2019 F1 konseptimiz yanlış olabilir

Share

Ferrari, İspanya Grand Prix’sindeki mağlubiyet sonrası bu yılki araç konseptinin yanlış olabileceğini kabul etti.

İtalyan ekip geçtiğimiz hafta sonu Barcelona’ya hem yeni bir aerodinamik paket hem de yeni bir motor güncellemesi getirmişti ve bu paketle Mercedes’in duble serisine son vermeyi hedefliyordu.

Ancak Mercedes erişilemez bir hafta sonu geçirip arka arkaya beşinci kez duble yaparken, Max Verstappen, Red Bull’u üçüncü sırada bitiş çizgisine ulaştırdı.

Ferrari takım patronu Mattia Binotto, yarışın ardından verdiği demeçte bu yıl benimsedikleri konseptin yanlış olabileceğini kabul etti ve bunun için her türlü alanda analiz yapacaklarını söyledi.

Sezon başında Mercedes ve Ferrari farklı ön kanat konseptleriyle farklı bir tasarım felsefesi izlemişlerdi. Ancak Ferrari’nin seçtiği konsept, İtalyan ekibin Barcelona’daki tüm virajlarda daha yavaş olmasına yol açtı ve artık tüm konuları yeniden ele almaları gerekiyor.

Binotto, “Her virajda çok fazla kayıp yaşıyoruz ve sadece son sektörde değil, her bir virajda çok yavaşız. Çok fazla önden kayma var. Bu sadece yere basma gücü mü yoksa bundan daha fazlası mı var? Bunu gerçekten analiz etmemiz ve anlamamız gerekiyor.”

“Bugünden herhangi bir sonuç çıkarmak kesinlikle yanlış olacak. Doğru dürüst bir analiz yapabilmemiz ve anlamaya çalışmamız için birkaç güne ihtiyacımız var. Bu sadece bir denge sorunu mu yoksa yere basma gücü sorunu mu? Araç konseptiyle ilgili bir sorun olabilir mi? Gerçekten bilmiyorum. Sanırım sahip olduğumuz bir yanıt yok ve bunu yaşamak istemiyorum.” dedi.

Kış testlerinde Ferrari güçlü ve Mercedes sorun yaşıyor gibi gözükürken takımın konsept değişikliği yapmasının aylar alabileceğinden bahsedilmişti.

Bu, Ferrari’nin zaman tablosunun üstüne kısa vadede dönmesine engel olabilecek bir durum.

Fakat Binotto, bu yıl bu konuda ilerleme kaydedebileceklerini düşünüyor.

Takımın yanlış konsepti seçtiğini tespit etmesi halinde bunun bir felaket olup olmayacağı sorusuna Binotto, “Bir takım olarak gelişirken, bunun bir felaket olduğunu düşünmüyorum. Zaman zaman söylediğim gibi, biz genç bir takımız ve bir öğrenme sürecindeyiz, öğrenmeye devam ediyoruz.”

“Süreç ve metodolojik anlamda öğrenilecek çok fazla şey olduğuna inanıyorum. Takımın zaman içindeki gelişiminden oldukça mutluyum. Eğer konu bir konsept tasarımıysa, ne olduğuna bağlı. Ancak bir sezonda çözebileceğimiz bazı şeyler olduğunu düşünüyorum.” yanıtını verdi.

Mercedes takım patronu Toto Wolff ise mevcut durumun sezon öncesi testlerine kıyasla çok değiştiğini söyledi ve şöyle devam etti: “Bence bu kesinlikle ilginç bir şey çünkü kış testinde kimin önde olduğuna bakarsanız, bugün önde olanlar çok farklı. Hatta orta gruptaki savaşlara bakarsanız orası bile öyle.”

“İki farklı aerodinamik konsept var ve belki de tek bir doğru var. Yine de Formula 1’de asla bir sorunun tek bir cevabı ya da performansı iyi ya da kötü gösteren tek bir çizgi yoktur. Bunun aracın gelişimi ve gelişim çıtasının yüksek tutulmasıyla ilgili olduğuna inanıyorum.”

Motorsport

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...