Dubai Havalimanı’nda bagaj takibini robotlar yapacak

Share

Uluslararası Havaalanları Konseyi dünya trafik raporuna göre dünyanın en işlek havalimanlarından biri olan Dubai Havalimanı yapay zeka çalışmalarında epey bir yol kat etmiş görünüyor. Birleşik Arap Emirlikleri hükümetinin yapay zeka konusundaki yoğun yatırım ve çalışmaları havalimanını dijital bir hale büründürüyor.

Personelin yerini yapay zeka destekli cihazlar alacak

Emirates Havayolları’nın açıklamasına göre 2020’den itibaren Birleşik Arap Emirlikleri’nde göçmen subaylara ihtiyaç kalmayacak. Yapay zeka ile görevliler yer değişecek. Plan insanların yürüyerek içinden geçtiği ve hiçbir eşyasını bırakmadan yalnız yürüyerek tamamlanabilen yapay zeka destekli bir bölge üzerine kurulu. Halihazırda akıllı bir akvaryum kapısı ile deneme yapılıyordu. Etrafı balıklar ile çevrili küçük bir tünelin içinden geçerken yapay zekanın da gücüyle kimlik doğrulamaları yapmak hızlı tanımlamaya yardımcı olacak.

Dubai Havalimanı’nda robotlar bagaj takibini yapacak

yapay-zeka-destekli-dubai-havalimani-1

Emirates başkanı Tim Clark, yapay zekanın robotlar aracılığı ile çantaları tanımlayarak uygun yerlere yerleştirmesi ve herhangi bir insan yardımcı olmadan uçağa yerleşip bagaj hizmeti yapması gerektiğini düşünüyor. amazon.com’un deposunda kullanılan otomasyon taşıyıcıların, bagaj taşıyıcı versiyonunun yapılması üzerinde çalışılıyor.

Kanada merkezli Searidge Technologies ile ortak olan BAE Genel Sivil Havacılık Otoritesi (GCAA), hava istihbaratının önemi üzerinde çalışıyor. GCAA Genel Müdürü, 2018’de yayınlanan bildiride bu durumun bir Birleşik Arap Emirlikleri stratejisi olduğunu doğrulamıştı. Bunun yalnızca BAE için değil tüm dünya için önemli bir çalışma olduğunu vurgulamıştı. Çalışmaların bu yıl da hızla devam ettiği belirtildi.

Her adımda yolcu takip edilecek

yapay-zeka-destekli-dubai-havalimani-1

Yapay zeka destekli yüzde 100 güneş veya elektrik enerjisi ile çalışan otonom araçlar ile Dubai Havalimanı’na ulaşım kolaylaştırılarak verimlilik artırılacak. Yolcunun geldiği andan gittiği ana kadar her adımda takipte olunan bir sistem ile yolcunun en kolay şekilde seyahat etmesi sağlanacak.

https://shiftdelete.net/dubai-bagaj-takibi-robotlarin-eline-geciyor

Soner Asım

Soner, teknolojiye olan inancını bir yaşam tarzına dönüştürmüş durumda. Teknolojiyi sadece anlatmıyor, onu adeta yaşıyor. Stajyer olarak başladığı Serinletici kariyerini, teknoloji editörü olarak tam gaz sürdürüyor...

You may also like...