Borsa İstanbul’da endekslerden iki sıfır atıldı

Share

Borsa İstanbul’un 2018’den bu yana zaman zaman gündemini meşgul eden endekslerden sıfır atılması uygulaması bugün hayata geçti.

BİST 100 Endeksi başta olmak üzere 123 fiyat ve getiri endeksinden iki sıfır atılmasını içeren güncelleme bugün borsa açılışıyla beraber devreye alındı. Yeni sistemin hazırlıkları yaklaşık bir hafta önce tamamlandı.

Yeni uygulama ile endeks değerleri 100’e bölünerek yeniden hesaplanacak. İki sıfır atılması işlemi sonrası endeks değerinin virgülden sonra iki hane gösterilmesine devam edilecek.

Hazine ve Maliye Bakanı yeni döneme ilişkin sosyal medya hesabından, “Yeni bir dönem, yeni bir hafta, yeni bir başlangıç… 23 yıl sonra Borsa İstanbul’da endekslerden iki sıfır atıyoruz, sadeleşiyoruz. Tüm yatırımcılarımıza hayırlı olsun” açıklamasını yaptı.

23 yıl sonra yeniden

1986 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) adıyla faaliyete başlayan borsada, ilk olarak 1997’de endekslerden iki sıfır atılmıştı.

Borsa İstanbul’un tarihi öneme sahip gelişmelerine bakıldığında, 34 yıllık dönem içinde, özellikle 2015’ten itibaren teknolojik atılımlar, altyapı yatırımları ve gelişen ürün yelpazesi ile yatırımcı sayısı ve tabanında da genişleme sağlandı.

1986’da yatırımcılar ile buluşan İMKB’de, 1993 yılında bilgisayarlı alım-satım sistemine geçildi.

1997’de, o zamanki adıyla İMKB 100 endeksinin 103.500 seviyelerindeyken yapılan güncellemeyle endeksten iki sıfır atıldı ve endeks 1.035 oldu.

2012’de VİOP’un kurulması sonrası, değişen Sermaye Piyasası Kanunu ile 2013’te İMKB, Vadeli İşlemler Opsiyon Borsası ve İstanbul Altın Borsası, “Borsa İstanbul” markası altında birleşti.

2015’te Borsa İstanbul ve Nasdaq arasında yapılan iş birliği sonucu geliştirilen ve “BISTECH” olarak adlandırılan Teknoloji ile Dönüşüm Programı’nın ilk aşaması devreye alındı.

Bu yılın ocak ayında ise yine tarihi bir kararla VİOP’ta akşam seansı uygulamasına başlandı.

Analistler, BIST 100 endeksinin 100.000 seviyelerinin üzerinde bulunmasının, hem kullanım zorluğuna hem de psikolojik olarak “pahalı” algısına neden olduğunu belirterek, atılan bu adımın öncelikle sadeleşmeyi sağlayacağını söyledi.

T24

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...