Ne izliyoruz: The Trial of the Chicago 7 (2020)

Share

The Trial of the Chicago 7, 1968’de Chicago’da düzenlenen Demokratik Ulusal Kongre sırasında yaşanan protestoların ardından yedi anti-savaş aktivistinin federal mahkemede yargılandığı gerçek bir hikayeyi anlatıyor. Yargılama, Amerikan tarihindeki en ilginç ve çekişmeli duruşmalardan biridir.

Yargılama, başlangıçta birkaç barışçıl protestocunun tutuklanmasıyla başlar. Ancak daha sonra yargılananlar arasına Vietnam Savaşı’na karşı çıkan diğer aktivistler de dahil olur. Bu aktivistlerin arasında, Vietnam Savaşı’na karşı çıkan ve savaşı sona erdirmek için barışçıl gösteriler düzenleyen Abbie Hoffman, Jerry Rubin ve Tom Hayden gibi isimler vardır.

Savunma avukatları, polis şiddeti, yargılamanın siyasi motivasyonu ve yargılamada hile yapılması iddialarını ortaya koyarak müvekkillerinin savunmasını yaparlar. Yargılamanın hakimiyetini ele geçirmiş olan siyasi güçlerin adil yargılama yapma amacından ziyade, aktivistlerin susturulması ve örnek olması hedeflenmektedir. Bu durum, yargılananların suçsuz olduğu gerçeğiyle çelişir.

Film, yargılamanın siyasi yönüne de odaklanıyor. Yargılamaya, FBI ajanlarının yanı sıra, hükümetin üst düzey yetkilileri de müdahil olur. Bu müdahaleler, yargılananların savunmalarını yapmalarını zorlaştırmak ve haklarını gasp etmek için yapılır.

Yargılamada yaşanan olaylar, Amerikan hukuk sistemi ve adalet anlayışı hakkında düşündürücü sorulara işaret eder. The Trial of the Chicago 7, hak ve özgürlüklerin korunması, yargı sisteminin güvenilirliği ve adil yargılama konularına değinir. Film, hükümetin yargılama sürecini nasıl manipüle ettiğini, adil yargılama yapmanın ne kadar zor olduğunu ve birçok insanın haklarının nasıl çiğnendiğini göstererek, izleyiciyi düşünmeye ve tartışmaya davet eder.

Gürsel Başak

Gürsel Başak, video oyunları oynamayı, televizyon izlemeyi, AI eğitmeyi ve sinemaya gitmeyi seven otuzlarının ortasında bir yaşam formudur. İlham verici ve heyecanlı ama aynı zamanda çok korkak ve biraz dengesiz olabilir. Yaban arılarına alerjisi olan Gürsel biraz kilolu ama bunun dışında kendini oldukça iyi durumda tanımlayan bir şekle sahiptir. Serinletici için başta "İsim, Şehir, Hayvan" köşe yazıları ile "Gürsel'in Mutfağı" yemek tariflerini hazırlayan Gürsel, sınır tanımayan içerik üretici olarak çok da fazla konu ayrımı yapmadan yazar da yazar... Orta sınıf bir mahallede büyüyen Gürsel, annesinin gençken onu sarhoş olan babasıyla bırakarak terk etmesinin şokunu halen üstünden atamadığını, gittiği her ortamda itiraf etmekten asla çekinmez.

You may also like...