Metin Mete İle F1 2015 Sezonuna Dair Soru-Cevap

Share

2015 Formula 1 sezonuna ait merak edilen soruları F1 yorumcusu Metin Mete, Serinletici okurları için cevapladı.

1- Ferrari’de Alonso ve Vettel’in gelişim sürecine katkıları sizce nasıl?

Bu soruda sanıyorum iki pilotun Ferrari günleri soruluyor. Araç gelişimine katkı meselesi aslında bir pilot secimi için listenin en tepesinde yer alan iki sebep. Pilotun yeteneği, parası, araç gelişimi için geri bildirimi, pazarlama yeteneği, uyumluluğu, insan ilişkileri gibi onlarca etken içinden en önemli iki sebep yetenek ve geri bildirim. Bu konuda da pilotların yeteneğini sadece araçların başarısından ve mühendislerin geri bildiriminden anlayabiliyoruz. Açıkçası takımlar pilotların bu yönüyle ilgili genellikle dürüst davranmıyorlar. Hemen hemen her pilot için iyi diye bahsedilir. Alonso için de Ferrari’de yarışırken pozitif konuşulurken ayrıldıktan sonra 1-2 kişi olumsuz konuştu. Alonso’nun yapıcı bir geri bildirim vermediği ya da veremediği söylendi. Ne kadar doğru bilemeyiz.. Öte yandan Vettel’in bu konuda iyi olduğu kesin. Red Bull’un Newey dönemindeki efsane basarileri Newey-Vettel uyumu sayesinde sağlandı. Vettel ayni zamanda Ferrari’deki ilk günlerinden itibaren bu konuda oldukça büyük caba gösterdi, hala da gösteriyor. Netice olarak, sonuçlara bakarsanız Vettel daha fazla katkı gösteriyor görünüyor ama bunu sadece takımın içinde kalıp net olarak söyleyebiliriz. Unutmayalım ki, Alonso en yetenekli pilot olarak yanlış ya da hatalı feedback veriyor olamaz.

2- McLaren 2015 sezonunun ilk grand prix’lerinde (yarışamayanlar hariç) açık ara en kötü takımdı. Sizde kendilerini toparlamaları ne kadar sürer?

Daha önce Twitter’da yorumlarımda belirttiğim gibi Honda’yı rakiplerinin ilk yılına göre başarısız buluyorum. Bu çok net görünüyor. Mclaren’in en büyük sorunu da Honda. Araç da oldukça agresif, bu yüzden de bir çok dayanıklılık sorunu yaşıyorlar. Toparlanmadan kastiniz puan barajına girmekse, sanırım Avrupa sezonu ortaları gibi bu konuda iyileşirler. Podyum için normal şartlar altında sezon sonuna doğru hazır olmaya başlayabilirler, bunun da garantisi yok. 3 sn fark kolay kapanmıyor. Mclaren için 2015 pek parlak yıl olmadı maalesef, 2013 ve 2014 gibi…

3- Fernando Alonso, tam da Ferrari’nin yeniden toparlandığı bir dönem takımdan ayrılarak McLaren’a gitti. Sezon başında geçirdiği kazayı da düşünürsek, İspanyol pilotun kariyerini nasıl görüyorsunuz? Tekrar şampiyonluk kazanabilecek bir konuma gelir mi?

Açıkçası Alonso’nun kazasının Massa etkisi yapmasından korktum. Biliyorsunuz, Massa 2008’de şampiyonluğu son virajda kaçırmasının ardından 2009’a da iyi başlamıştı ve Macaristan kazasına kadar Raikkonen’i mağlup etmişti. 2010’da geri dönüşünden itibaren eski formundan çok uzaklaşmıştı. Alonso’da da benzer bir durumdan korktum ama Alonso geldi ve kaldığı yerden devam ederek Button’i mağlup etti Malezya’da. Alonso için sorulacak sorulara cevap aslında çok basit: Alonso’ya düzenli podyum mücadelesi veren bir araç verirseniz Alonso her zaman için %110 performans verip şampiyonluk adayı olacaktır. Sabırlı olursa 3.sampiyonlugunu alacaktır.

4- Red Bull, 2013’ün ardından istediğini alacak konumdan hızla uzaklaştı. Bunun sebebi olarak neyi görüyorsunuz ve takımın Formula 1’den ayrılma söylentileri ne kadar gerçekçi?

Aldıkları beddualar? 🙂 Şaka bir yana, Bunda bir çok sebep var. Adrian Newey dahi bir tasarımcı, ancak her şeyin bir siniri var, her basarinin bir sonu var. FIA Red Bull’un sebebi tam olarak belirlenemeyen teknik sırlarından o kadar sikildi ve korktu ki, çareyi art arda teknik sınırlamalar yapmakta buldu. Newey de özgürlüğü ne kadar kısıtlanırsa o kadar içine kapandığı için, sonunda dayanamadı. Bu konuda problem yasayacaklarını da daha 2014 sezonunun başında söylüyordu. Hala da bir çözüm bulamadı, dahası düzeltmelerinin zaman alacağı birden fazla problemleri var. Bir diğer konu tabii ki Renault motoru. Hem dayanıklılık konusunda çok kotu, hem de güç olarak diğer iki motor üreticisinin çok gerisinde. Haliyle bu iki problem Red Bull’un düşüşüne sebep oldu. F1’den ayrılma söylentilerinin gerçekçi olduğunu düşünüyorum şahsen. Red Bull bir pazarlama takımı ve nasıl ki şampiyonluk imajlarını güçlendirdiği için yatırımı artırdılarsa, başarısızlık da imajlarına olumsuz etki ettiği için istikrarlı bir şekilde kotu sonuçlar alırlarsa birikip gideceklerini düşünüyorum.

5- Mercedes’te Nico Rosberg’in geçen yılki performansı, geçtiğimiz yıllarda Red Bull’da Webber-Vettel mücadelesi gibi bir noktadan sonra yok olur mu? Yoksa Rosberg her zaman Hamilton için en büyük tehdit olmaya devam mı eder?

Açıkçası bu konuda Hamilton 2014 sezonunun ikinci yarısında ve 2015 sezonunda cevap verdi benim yerime. Hamilton motivasyon sorunu yasamadığı surece Nico Rosberg onun için ciddi bir tehdit olmayacaktır.

6- Kimi Raikkonen’in sizce 2015 son sezonu olur mu? Bu kararda takım içi savaşta Vettel’e yenilip yenilmemesi ne kadar etkili olur?

Bunun etkisi çok olur. 2015’den sonra Kimi’nin devam edip etmemesi iki değişkene bağlı:

-Performansı, Vettel’e karşı durumu
-Takımın onun alternatifini bulup bulmaması.

Eğer Vettel’e karşı iyi bir mücadele ortaya koyarsa devam edebilir. Ben eminim ki Ferrari çoktan alternatifiyle on anlaşma yapmıştır. Gerisi de Kimi’nin pist üstündeki sonuçlarına kalmış. 2015’den sonra kalır mi? 50%-50% su an için bence ihtimal.

7- 2015 sezonunda sizi en çok heyecanlandıran takım ve pilot hangisi?

Büyük bir geri donusun başrol oyuncuları oldukları için Ferrari ve Vettel.

8- Malezya GP’sinin kazanılmasının ardından Vettel-Ferrari ikilisinde haddinden fazla Schumacher dönemi göndermesi vardı. Bunun motivasyon olarak takıma etkisi ne olur?

Görünen o ki büyük etkisi olmuş ve olmaya devam ediyor. Ferrari’de herkes başarıya aç ve en ufak bir umut ışığı tüm Tifosileri ve takımı coşturmaya yetti. Sebastian Vettel karakteri ve yeteneğiyle bu liderliği üstlenebilir, su ana kadar da başarıyla yaptı. Devamı gelecektir.

9- F1’in Türkiye yayınları 2015 yılında tam bir yılan hikayesine döndü. İlk iki yarış Tivibu’da yıllık anlaşma olmadan yayınlandı ve sezonun üçüncü grand prix’sine yaklaşırken de durumda pek bir değişiklik yok. Bu durum yeni nesil Formula 1 taraftarlarını nasıl etkiler? F1’in şifreli kanallarda yayınlanması yeni izleyiciler bulmayı zorlaştırır mı?

Kesinlikle zorlaştırır. Eskiden F1’le ilgisi olmayan insanlar en azından kanal değiştirirken göz ucuyla bakar ve üç beş kelam ederlerdi. Şifreli kanallardan sonra o da kalmadı. Üstelik TV’de olsa izleyen ama olmazsa kendini kasmayan kitleyi de kaybettik. Su anda F1 fani olmak Türkiye’de sağlam caba gerektiren bir şey. Sözün özü, şifreli yayınlar sayesinde sadece en hasta kesim kaldı elimizde, potansiyel fanlarımızı ise kaybettik ve kaybedeceğiz daha da…

10- Her zaman için çok erken ama bir o kadar da olmazsa olmaz bir soru; sizce 2015 yılında kim şampiyon olur?

Ben yine fikrimi Mercedes ve Hamilton’dan yana koyuyorum. Bu soruyu Haziran gibi tekrar sorun ve biraz daha gerçekçi bir cevap vereyim.

11- Ferrari bu kadar gelişirken Williams yerinde mi saydı? Nasıl ve neden geride kaldılar?

Williams konusu oldukça garip. Sezonun daha başında bu kadar geri kalmaları asil problem. İlerleyen yarışlarda geride kalsalar gelişim yarışında bütçe vs nedeniyle problem yaşadılar diyebilirdik. Bu soruya iki şekilde cevap verebilirim. Gecen sezona göre herkes gelişim yaptı, Williams 2 birim gelistiyse, Mercedes 4 birim gelisti, Ferrari 6 birim gelisti. Bu yuzden Mercedes Williams ile farkı açtı, Ferrari de Williams’i geçip Mercedes’e yaklaştı. F1 bir gelişim yarışıdır. Şuracıkta iki dk kestireyim de dinleneyim deyip 2 dk göz kirpip açtığınızda rakibiniz toz olup uçmuş olabilir. Tek gözü açık uyumak gerekiyor!

12- Pilotlar tur bindirirken DRS kullanabilir mi?

Evet, pilotların tur bindirmede zaman kayıplarını minimuma indirmeleri için bu serbest.

Metin Mete

Geçmişte TRT Spor için F1 yorumculuğu yapan Metin Mete, Formula 1 konusunda görüşlerine en çok başvurulan isimlerden. Halen Motorsport için yazılar yazan Metin Mete, aynı zamanda uluslararası bir firmada üst düzey yöneticilik görevini sürdürüyor.

You may also like...