NASA’nın Mars Bütçesi Kabul Edildi

Share

NASA’nın uzun süredir planladığı Mars’ta koloni kurma projesi için gerekli bütçe ABD senatörleri tarafından onaylandı. ABD Senatosu, Ticaret, Bilim ve Ulaşım Komitesi, Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerin ortak kararı ile NASA’ya Mars görevi çalışmalarına devam etmesi için 19,5 milyar dolar bütçe ayrılması kararını onadı. Senatoda ayrıca özel roketlerle Uluslararası Uzay İstasyonu’na ABD’den astronot gönderilmesi de kararlaştırıldı.

Senato işi şansa bırakmıyor

Kararın lider destekçilerinden, Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz “Geçtiğimiz dönemde, NASA ve uzay keşif programları için istikrar ve öngörülebilirliğin ne kadar önemli olduğunu gördük. Yönetimdeki tek bir değişim pek çok geniş çaplı projenin iptal olmasına ve bir çok insanın bu sebeple işsiz kalmasına sebep oldu. Bu değişiklikler sebebiyle ciddi miktarda kaynak israf edildi.” şeklinde konuştu. Bu açıklama, senatonun NASA’nın kaderinin yaklaşan başkan seçimlerinin sonucuna göre belirlenmesini istemediği anlamına geliyor.

Yeni düzenleme ile birlikte NASA’ya verilmesi planlanan 19.508 milyar dolar Beyaz Saray tarafından da önerilen miktara yakın. Obama yönetimi NASA’ya 19 milyar dolarlık bütçe verilmesini önermişti.

Bir bağış değil, bir görev

Senato NASA’ya sadece keşif olsun diye para vermiyor. Aslında bu bütçenin verilmesi NASA’ya yeni yükümlülükler de getiriyor. Karara göre NASA’nın önümüzdeki 25 yıl içerisinde Mars’a insanlı görevler gerçekleştirmiş olması gerekiyor.

Kararda 4,5 milyar doların uzay keşfine, 5 milyar doların uzay operasyonlarına ve 5,4 milyar doların da bilime ayrılacağı ifade ediliyor. Ayrıca NASA’nın 2021’e kadar gök taşlarına insan gönderme ve örnek toplama planı da kenara atılmış değil. 1,4 milyar dolar ayrılan bu projede hangi aşamada olunduğu ve paranın nereye harcandığının düzenli olarak meclise bildirilmesi gerekiyor.

Yeni bir dönem

Demokrat Parti Florida Senatörü Bill Nelson “55 yıl önce Başkan Kennedy, NASA’ya Ay’a insan gönderme görevi vermişti. Bugün de biz Mars’a insan gönderme görevi veriyoruz. Bu kararda NASA’nın izlemesini istediğimiz öncelikler, Amerikan uzay yolculuğunda yeni bir dönemin açılmasını sağlayacak.” şeklinde konuştu.

Yasanın ardında her iki partinin de yer alması uzay keşfinin hem ABD hem de insanlık adına taşıdığı önemin siyasi partiler tarafından görüldüğünü kanıtlıyor. Komitenin kararının Senato’da da onaylanması bekleniyor.

Futurism, Dünya Halleri

Sinem Bekler

Çeşitli gazetelerde muhabir olarak çalışan Sinem, yayıncılığın geleceğini online medyada görmesiyle son dönemdeki çalışmalarını bu yöne kaydırmaktan bir an bile kuşku duymadı. İşletme Bölümü mezunu olan Sinem, kültür sanat dünyasıyla da yakından ilgileniyor ve kendini tam bir başak kadını olarak nitelendiriyor.

You may also like...