iPad (2017) İncelemesi

Share

iPad Air ile aynı tasarım çizgisi sunan giriş seviyesi iPad (2017), uygun fiyata şık tasarım ve güçlü bir performans sergiliyor. iPad Pro karşılaştırmalı incelememizde yeni iPad tüm detaylarıyla mercek altında.

Tanıtıldıktan kısa bir süre sonra ofisimize gelen iPad (2017), iPad ailesinin popüler modeli iPad Air 2’nin yerini alıyor. iPad deneyimi yaşamak isteyen ancak bütçesi kısıtlı olanla için çok iyi bir tercih olan iPad (2017), iPad’lerini yenilemeyi planlayanlara da göz kırpıyor. iPad Pro kadar güçlü bir performans sergilemese de günlük kullanım için gayet yeterli bir performans sunan iPad (2017)’nin sunduğu performanstan önce tasarımından bahsedelim.

ESKİYE DÖNÜŞ

2013 yılında piyasaya sürülmüş iPad Air ile iPad Air 2’nin arasında bir yere oturan iPad (2017), iPad Air ile aynı boyut ölçülerine sahip. iPad Air 2’den ve 9,7 inçlik iPad Pro’dan hem daha kalın hem de daha ağır olan iPad (2017), 7,5 mm kalınlığındayken, iPad Air 2 ve iPad Pro, 6,1 mm kalınlığında. LTE’li versiyonları karşılaştırıldığında yeni iPad, 9,7 inçlik iPad Pro’dan 34 gram daha ağır. Genel görünüş açısından diğer tabletlerden pek bir farkı olmayan iPad (2017), Air modellerinde olduğu gibi yuvarlatılmış kenarlara ve köşelere sahip. Yuvarlatılmış hatları sayesinde eldeyken konforlu bir deneyim sunan tabletin gövdesinde ise daha önceki modellerde olduğu gibi alüminyum kullanılıyor. Tabletin alüminyum gövdesi hem sağlamlık hissi hem de eldeyken iyi bir bir his sağlıyor.

Tabletin ön yüzeyinde FaceTime kamera haricinde Touch ID parmak izi sensörü de yer alıyor. Yeri gelmişken söyleyelim. Touch ID sensörü oldukça hızlı ve sorunsuz çalışıyor. Tabletin arka kısmına baktığımızda ise kamera detayı gözümüze çarpıyor. iPad Pro’da kamera çıkıntısı varken yeni modelde herhangi bir kamera çıkıntısı bulunmuyor. Bu açıdan iPad’in hoşumuza gittiğini araya not düşelim. iPad (2017), Pro özelliklerine destek vermediği için Smart Connector bağlantısı ise ne yazik ki yok. Bu bağlantı olmadığı için tablete mıknatıs yolu yerine Bluetooth’lu klavyeler eşleştirilebiliyor. iPad (2017)’nin hücresel şebeke destekli versiyonunda dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise LTE modülü. 9,7 inçlik iPad Pro’da gövdele uyumlu alüminyumdan üretilen bir modül yer alırken, bütçe dostu yeni iPad’de plastik bir modül bulunuyor. Yeni iPad’i iPad Pro’dan ayıran bir diğer fark ise hoparlörde karşımıza çıkıyor. iPad Pro’da 4 adet hoparlör cihazın sol ve sağ kısmına konumlandırılmışken, yeni iPad’de ise sadece alt kısımda iki adet hoparlör bulunuyor. Ses seviyesi iPad Pro’daki kadar güçlü olmasa da ses performansının yeterli olduğunu söyleyelim.

RETİNA EKRAN

iPad’lerin tercih edilmesindeki en büyük etkenlerden biri olan ekran performansını ele alalım. iPad (2017), 9,7 inçlik iPad Pro ile aynı ekran çözünürlüğüne sahip olsa da yeni iPad, iPad Pro’nun ekranından daha düşük bir ekran kalitesi sunuyor. iPad Pro’nun en göze çarpan özellikleri arasında yer alan ekran rengini ve yoğunluğunu çevredeki ışığa göre otomatik olarak ayarlayabilen True Tone özelliği yeni iPad’de bulunmuyor.

Tablette bununla birlikte dijital sinema endüstrisinin tercih ettiği daha yüksek renk doygunluğu sunan renk düzeni de ne yazik ki mevcut değil. iPad Pro’nun ince ve hafif olmasında büyük katkı sağlayan lamine ekran ve yansıma önleyici kaplama yeni iPad’de yer almıyor. iPad Pro’nun ekranıyla karşılaştırdığımızda özellikle güneş ışığı altında daha düşük görülebilirlik sunsa da tabletteki ekran performansını başarılı bulduğumuzu belirtelim. Ekranı parlaklığı açısından da iPad’deki ekranı gayet yeterli bulduk. Ekran performansından beklentiniz çok yüksekse değilse yeni iPad’in sizin için uygun olduğunu söyleyebiliriz.

GÜÇLÜ PERFORMANS

9,7 inçlik iPad Pro gücünü A9X işlemcisinden ve 2 GB RAM’den alırken, yeni iPad’de iPhone 6s’teki kullanılan A9 işlemci ve 2 GB RAM bulunuyor. Performans değerlerini ele aldığımızda iPad Air 2 ile hemen hemen aynı performans sergileyen tablet, iPad Pro’nun ve iPhone 6s’in ise gerisinde kalıyor. Popüler benchmark uygulamalarından Geekbench 4’te tek çekirdek performansnda 2.348, çok çekirdek performansında 4.405 puan alan yeni iPad, AnTuTu uygulamasında ise 129.105 skor elde etti. 9,7 inçlik iPad Pro’nun Geekbench 4’te sırasıyla 2.909 ve 4.953 skorlar elde ettiğini söyleyelim. Eğer internet sayfalarında geziniyor ve son günlerin popüler video servisleri Netflix ve Puhu TV gibi video servislerini kullanıyorsanız yeni iPad’in sizi memnun edeceğini gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Eğer iPad’den bir dizüstü bilgisayar performansı bekliyorsanız 9,7 inçlik veya 12,9 inçlik iPad Pro’nun sizin için daha uygun olduğunu belirtebiliriz. Pil performansını da test ettiğimiz tablet Apple’ın belirttiği gibi 10 saate kadar kullanım deneyimi sunuyor. Pek tabii parlaklığı son seviyeye getirildiğinde bu sürenin daha az olduğunu söyleyelim.

KAMERA YETENEKLERİ

2017 model iPad’de iPad Air 2’de olduğu gibi 5 megapiksel arka ve 1,2 megapiksel ön kamera bulunuyor. iPad Pro’dan daha düşük performans sergileyen kameralar yeterli ışık koşullarında ortalama bir performana sahip. Tablette çok fazla fotoğraf veya video çekimi yapmayacağınızı düşünerek kameralardaki düşük çözünürlüğün çok da sorun yaratmayacağını söyleyelim. Bu arada unutmadan söyleyelim. iPad Pro’nun arka kısmında düşük ışık koşullları için LED flaş yer alırken, yeni modelin arka kamerasında flaş özelliği bulunmuyor. Yalnızca ön kamerasında Retina Flash özelliğinin yer aldığı tablet bu sayede düşük ışıkta daha aydınlık selfie çekimler yapmayı mümkün kılıyor. iPhone 6s’le birlikte kullanılmaya başlanan Live Photos özelliği ise tabletin sunduğu diğer yenilikler arasında. Live Photos sayesinde çekilen bir fotoğrafın öncesindeki anlar hareketli ve sesli kaydedilebiliyor. Tablette iPad Pro’da ve iPhone 7’de hiçbir tuşa basmadan komut verilebilen Hey Siri özelliği sadece şarja takılıyken çalışıyor. Lafı toparlayacak olursak yeni iPad, performans yerine tamamen iPad deneyimine odaklanan uygun fiyata satın alabileceğiniz bir iPad modeli olarak karşımıza çıkıyor. 128 GB’lık ve LTE’li versiyonlarını karşılaştırdığımızda 9,7 inçlik iPad Pro’dan 1.000 TL daha uygun fiyata satılan yeni iPad, performansa çok fazla ihtiyaç duymayan ve çizime karşı merakı olmayan kullanıcılar tarafından tercih edileceğini söyleyelim. Eğer bu söylediklerimizi onaylıyorsanız yeni iPad’e kesinlikle göz atmalısınız.

DİĞER DETAYLAR

Touch ID, parmak izinizi okutarak iPad’in kilidini açmaya ve güvenli alışveriş yapabilmeye imkan sağlıyoR. Tabletin ön tarafında yer alan kamerayla sevdiklerinizle görüntülü sohbetler gerçekleştirmek mümkün.

Yeni iPad’in uzay grisi, altın ve gümüş olmak üzere üç farklı renk seçeneği bulunuyor.

9,7 inçlik ve 12,9 inçlik iPad Pro modellerinde olduğu gibi yeni iPad’de iki farklı uygulamayı aynı anda çalıştırabiliyor.

Opsiyonel olarak sunulan 4G desteğiyle tablet 150 Mbps’ye kadar bağlantı hızı sunuyor.

Teknik Özellikler

İşletim Sistemi
– iOS 10.3
İşlemci
– 1.84 GHz çift çekirdekli A9
Bellek
– 2 GB RAM
– 32/128 GB
Ekran
– 9,7 inç IPS
– 2048×1536 piksel (264 ppi)
Kamera
– 8 megapiksel FaceTime, 1080p@30 fps, 720p@120fps
– 1,2 megapiksel FaceTime ön kamera, 720p@30fps
Bağlantılar
– Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Lightning
– Bluetooth 4.2
– A-GPS, LTE
Pil
– 8.827 mAh
Boyutlar
– 240 x 169,5 x 7,5 mm
Ağırlık
– 469 gram (Wi-Fi), 478 gram (LTE)

Log

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...