Antarktika’da 106 Yıllık ‘Taze’ Meyveli Kek Bulundu

Share

Antarktika’daki araştırmacılar 100 yıldan daha uzun bir süre önceden kalma olduğu sanılan meyveli bir kek bulmanın heyecanını yaşıyor. Kekin, İngiliz bir kaşifin ekibine ait olduğu düşünülüyor. Keşfi asıl ilgi çekici kılan şeyse kekin görünüş ve koku itibarıyla tazelerinden pek farkı yok gibi duruyor olması.

Antarktika’nın koruma altındaki Cape Adare yarımadasında yer alan kulübelerin restorasyonu üzerinde çalışan Antarctic Heritage Trust (Antarktika Mirası Vakfı) görevlileri, 100 yıl öncesinden kaldığı sanılan, ambalajından çıkarılmamış ve ‘bugüne dek hiç bozulmadan kalabilmiş’ meyveli kek buldu.

Vakıf, sitesinden yaptığı açıklamada kekin Huntley & Palmers adlı İngiliz bisküvi fabrikasında üretilmiş olabileceğini belirtti. Açıklamaya göre kekin bölgeye 1910-1913 tarihleri arasında İngiliz kaşif Robert Falcon Scott’un başında bulunduğu ekipten biri tarafından getirildiği tahmin ediliyor.

Açıklamada kağıda sarılı halde bir kutuya konduktan sonra kutusu deforme olduğu halde kendisi bozulmadan kalmış olan kekin görünüş ve koku itibariyla ‘neredeyse yenilebilir’ olduğuna da dikkat çekildi.

Koruma programını yürüten Lizzie Meek, Cape Adare kulübelerindeki çalışmalarının henüz ikinci haftasında, bu denli iyi muhafaza edilmiş bir kek bulmanın kendileri için sürpriz olduğunu söyledi: “Bu, içerdiği yüksek enerji miktarıyla Antartika koşullarında ideal bir besin kaynağı ve günümüzde de buzullara yapılan gezilerde bir numaralı gıda.”

Kek, kulübelerin restorasyonu tamamlandıktan sonra yerine bırakılacak.

Sputnik

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...