Tesla’nın dev fabrikası Gigafactory, dünyada silindirik pil sorunu yaratıyor

Share

Elektrikli otomobil pazarının en çok dikkat çeken ismi Tesla, Nevada çölüne yaptığı Gigafactory fabrikasıyla ciddi bir sorun yaşatmaya başladı.

Şirketin elektrikli otomobillerinde kullanacağı lityum-iyon pilleri üretmek için kurduğu fabrika, EtNews tarafından yapılan habere göre silindirik pillerin küresel açıdan yetersiz kalmasına neden oluyor. Gigafactory ile istenilen düzeyde pil üretimi gerçekleştiremeyen şirket, bu alandaki en büyük isim Panasonic‘in kaynaklarını kullanıyor. Model S, Model 3 ve Model X’in ihtiyaçlarını karşılamak adına kendi kaynaklarının hepsini Gigafactory‘e yönlendirdiği söylenen Panasonic, artık başka kimseye silindirik pil satışı yapamıyor. Durum böyle olunca da silindirik pil kullanan birçok diğer teknoloji firması Samsung, LG ve Murata gibi şirketlerin kapısını çalıyor. Ancak bu şirketler toplam ihtiyacı üretim seviyelerinin düşük olması nedeniyle karşılayamıyor. Sonuçta elektrikli araç veya ev aletleri üreten şirketler ihtiyaç duydukları malzemeleri alamıyor. Bu şirketlerin 2018 yılının ilk yarısı bitmeden ek malzeme temin etmelerinin de hiç kolay olmayacağı belirtiliyor.

Tesla Gigafactory içindeki sorun ne?

EtNews’a göre Gigafactory aylardır normal üretim gerçekleştiremiyor. Bunun arkasında fabrikanın Nevada gibi ulaşılmaz bir noktada olması gösteriliyor. Bu nedenle yeterli personel bulmakta zorlanan şirket, aynı zamanda enerji konusunda da sorunlar yaşıyor. Yerleşimden uzak olduğu için yenilenebilir enerji kaynaklarına bağımlı olan fabrika, burada sorunlar yaşıyor. Bu da üretime darbe vuran bir başka etken olarak gösteriliyor. Tüm bu sorunlar ise diğer elektrikli araçlar, elektrikli el aletleri, elektrikli bisiklet, kablosuz temizleyici, e-sigara ve harici pil gibi ürünlerin üretimini büyük riske atıyor.

Log

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...