Atatürk Havalimanı Üzerinde Drone Skandalı

Share

Aspet Manukyan isimli havacılık meraklısı bir genç tarafından Atatürk Havalimanı üzerinde uçurulan drone (insansız hava aracı) büyük tartışmalara neden oldu.

image

Havalimanı yakınından havalandırdığı drone’u ile uçakların kalkış-iniş yaptığı pistlerin yakınları dahil kaydettiği 12 dakikalık video’yu YouTube’a yükleyen Aspet Manukyan, gelen tepkiler üzerine görüntüleri internetten kaldırmak zorunda kaldı.

Normal olarak havalimanları üzerinde uçması kesinlikle yasak olan insansız hava araçlarının üzerinde bulunan GPS sistemi, bu bölgelere girildiğinde otomatik olarak devreye girerek aracı başka yere yönlendiriyor.

Birçok insanın yaşamına aynı anda tehdit yaratan bu uçuşu gerçekleştiren Manukyan, Airporthaber’e yaptığı açıklamada “hava aracının üzerindeki GPS sistemi havaalanlarında çekim yapılmasına müsade etmiyor. Sistem otomatikman devredışı kalıyor. Ben de bunu denemek için havaalanı üzerinde çekim yapmak istedim. GPS sisteminin devre dışı kalmasını bekledim ama kalmayınca çekime devam ettim. Kötü bir niyetim yoktu” ifadelerini kullandı.

Bazı durumlarda terör eylemi olarark dahi sınıflandırılabilecek bu uçuşa nasıl bir cezai işlem uygulanacağı merak konsusu olurken konuyla ilgili birçok pilot ve durumun ciddiyetini kavrayan havacılıkla ilgili kişilerden yepkiler yağmaya devam ediyor.

İşte olay yaratan video:


Atatürk Havalimanı’nda izinsiz ‘Air Drone’ uçuşu! paylaşan: airporthaber

Kaynak: Airport Haber

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...