Oy Hırsızlıkları, Oy ve Ötesi, T3 Sistemi

Share

Bilindiği üzere 2004 yılından beri seçimlerde Bilgisayar Destekli Seçmen Kütüğü Sistemi SEÇSİS kullanılmaktadır.

Oy sayım süreci, sayılan sandıklara ait tutanakların ilçe seçim kuruluna gitmesi ve oradaki SEÇSİS ekranına sonuçların girilmesi ile sonuçlara dönüşüyor.

Ancak SEÇSİS sisteminin denetlenmesine imkan verecek bir yapısı yok. İşte bu noktada T3 programı devreye giriyor.

Oy ve Ötesi’nin kurucularından Sercan Çelebi, SEÇSİS’e alternatif olarak gönüllüleri tarafından yazılan T3 programını şu ifadelerle anlatıyor:

“Oy ve Ötesi gönüllüleri sandık sayımı bittikten sonra elde ettiği imzalı tutanağı scan edecek ve sisteme girecek. Bu tutanaklardaki sonuçları T3’e gireceğiz. Birbirinden bağımsız ve habersiz en az üç kişinin aynı sonucu girmesi gerekiyor ki T3 bunu onaylasın. Dolayısıyla biz de kendi içimizde olabilecek dalgınlıkları, manipülasyonları ve yanlışları önlemiş olacağız.”

“5 il 162 ilçede toplam 106 bin sandıkta 120 bin görevlimiz, 12 bin okul sorumlumuz olacak. Ofislerimizi büyük scanner’ların yakın olduğu yerlerde konumlandırdık. Görevlilerimiz imzalı tutanakları alıp makinelerin başına koşacak, tutanakların imajlarını çıkaracak ve bizlere gönderecek. 30-40 bin tutanak biriktikten sonra seçim gecesi herkese T3 çağrısı yapacağız. ‘İşte bunlar tutanaklar haydi birlikte T3’e rakamları girelim’ diyeceğiz. SEÇSİS’le eş zamanlı olarak gerçek rakamları gireceğiz ve SEÇSİS’teki sonuçların doğruluğunu test edebileceğiz. T3 ile seçim sonucunu 12 saat içinde net olarak bildireceğimizi düşünüyoruz. Bunu Cumhurbaşkanlığı seçiminde denedik, işledik. Kağıthane’de 1600 oyun farklı girildiğini gördük. CHP bizim tutanaklarımızla dava açtı. Türkiye tarihinde kabul edilmiş ilk seçim yolsuzluğu davasıdır. Sonuç 1600 oyla değişmiyordu ama dediğin gibi değişebileceği yerler var.”

SEÇSİS ile T3 arasında oluşabilecek farklara yasal olarak itiraz edilebilmesi, oluşan kuşkuları dindirme anlamında atılan önemli bir adım olarak Seçim 2015’te kendisini gösterecek.

Bununla birlikte seçim güvenliğine katılmak oyveotesi.org kadar yakın.

You may also like...